Болни с псориазис може да не се преглеждат само в София

Болни с псориазис може да не се преглеждат само в София

Следващата седмица здравната каса ще реши дали разрешенията за иновативна терапия, които засягат 1100 души, ще се дават само в столицата

Пациентите настояват да се промени новото изискване на здравната каса болни хора да пътуват само до София, където специална комисия да одобрява могат ли да се лекуват от тежки заболявания, които изискват иновативна терапия. Това трябва да стане чрез премахване на тази специална комисия, която се нарича Постоянен експертен съвет (ПЕС), за отпускане на биологична терапия, съобщи Ива Димова, заместник-председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, след среща с екипа на здравната каса.

Асоциацията и други пациентски организации протестираха срещу новите условия за отпускане или смяна на биологичната терапия – според тях всеки болен трябва задължително да посети ПЕС в София, като мнението на досегашните лекари и комисии в останалите градове не се взимат предвид.

Става въпрос за около 1100 души с псориазис, които в рамките на годината ще трябва да пътуват до столицата, ако искат да получат лечение. Същото се отнася и до 6000 пациенти с ревматоиден артрит.

Псориазисът е имунно заболяване, при което клетките на кожата се обновяват за четири до седем дни вместо за 28, както е нормално. В резултат по кожата на болните се натрупват огромно количество червени и много дразнещи плаки, като при всеки пациент тежестта на заболяването е различна.

Защо в София?

Според пациентите цялото затруднение е в резултат на усилията на част от лекарите и здравната каса да пестят средства от лекарства и да откажат част от нуждаещите се. Страдащите от псориазис се лекуват от четири години с иновативна терапия, която облекчава образуването на плаки и рани, с които се характеризира заболяването, като досега тя можеше да се изписва от комисии в областните градове. Сега обаче около стотина души всеки месец ще трябва да пътуват до София за разрешение на терапия или за нейната смяна. Пациентите заплашиха с протести и екипът на здравната каса ги прие на среща по казуса.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/06/27/3207548_bolni_s_psoriazis_moje_da_ne_se_preglejdat_samo_v/?fbclid=IwAR3gHafCuKkHnLHltkwEOZrtZUZ-A1XRj1M9uSdpSCh0v6MDVQKBy4hotdU