Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо заболяване

Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо заболяване

Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо заболяване. Някои считат, че то се лекува „с пиене на ябълков оцет“ или „с водата, в която ковачите изстудяват инструментите си“. Това показва анкета на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, осъществена сред гражданите за последните три години. Данните бяха представени по повод Световния ден за борба с псориазиса – 29 октомври от председателя на асоциацията – Ива Димова пред БТА.

Световната здравна организация определя псориазиса за социалнозначимо заболяване. Псориазисът е хронично, автоимунно заболяване, характеризиращо се със засилено делене на клетките на кожата. В световен план болестта засяга между един и три процента от населението.

Д-р Иван Богданов, председател на Фондация „Псориазис“ заяви, че у нас достъпът на българските пациенти с псориазис до биологично лечение е двойно по-труден в сравнение с всяка друга европейска държава. Като причина за това той посочи двойно по-малкия брой комисии, които разрешават достъпа до този вид лечение, както и двойно по-високия критерий за определяне на тежестта на заболяването.

По думите му билогичното лечение като съвременен метод подобрява значително качеството на живот на пациента, като до него достигат единствено хората с най-тежка форма. „До миналата година бяха около 700 души на 140 хиляди пациенти с псориазис“, уточни д-р Богданов. Той бе категоричен, че не може касата по административни причини да определя начина на лечение на пациентите с псориазис.

Ива Димова допълни, че ако специалист изпише биологична терапия още в самото начало на лечението, то сумата, която пациентът трябва да заплати, варира между три и девет хиляди лева на курс. Ако пък пациентът е достатъчно висок и едър – над 100 килограма, то сумата за биологичното лечение на курс ще коства 20 хиляди лева.

Друг проблем в България е липсата на действащ регистър на хората с псориазис. „Ние реално не знаем каква е ситуацията с нашите пациенти, нито знаем какви са им най-честите придружаващи заболявания, нито знаем каква е ефективността на лечението, което използват“, посочи д-р Богданов.

Той каза още, че е в ход създаването на регистъра, а според данни от пилотния проект за него, у нас най-често пациентите с псориазис страдат от затлъстяване, тютюнопушене и употреба на алкохол.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgarinyt-vse-oshte-misli-psoriazisa-za-ostro-zarazno-ili-venerichesko-zaboliavane-2194489?fbclid=IwAR3zq29ky2RH4TrTnEZ9lg3zb5B5ksfd1uDznKXZ6zwoz1LLTKHIB_6-cQY