Видове локални лечения за псориазис

Видове локални лечения за псориазис

Сухите плаки, които се образуват върху кожата при псориазис, могат да бъдат сърбящи и да Ви причинят неудобство, но правилното лечение може да доведе до облекчаване на състоянието.

Вашият лекар вероятно ще Ви предложи да използвате различни  кремове, лосиони, пяни, спрейове, разтвори и мехлеми. Те се наричат локални лечения, което означава, че се прилагат директно върху кожата или скалпа.

Някои от тях можете да закупите без рецепта от аптеката (OTC), но за други ще Ви е необходима рецепта. Може да отнеме известно време, за да откриете кое е най-доброто лекарство за Вас.

Видове локални средства

Овлажнителите и емолиентите (средства за омекотяване на кожата), които закупувате свободно от аптеката, могат да Ви помогнат да контролирате изострянията на състоянието. Като цяло, плътните, мазни лосиони, кремове и мехлеми, които задържат влагата в кожата Ви, са с най-добър ефект.

Салициловата киселина отстранява люспите, които се появяват върху псориатичните плаки. Тя се предлага под формата на лосиони, кремове, мехлеми, пяни, гелове, сапуни, шампоани, течности, кърпи и лепенки. Особено ефективна е когато се използва в комбинация с други видове лекарства за кожата. Премахването на люспите от мъртва кожа позволява на другите лекарства да действат по-добре.

Катранът от въглища се използва за забавяне на растежа на кожните клетки, което ще подобри вида на кожата Ви. Той също се предлага в много различни форми, включително шампоан за лечение на псориазис на скалпа. По-слабите продукти се предлагат за свободна продажба.

Но въглищният катран не мирише добре и може да раздразни кожата Ви и да изцапа дрехите Ви. И ще трябва внимателно да следвате указанията за използването му. Някои изследвания показват, че съдържащите се във въглищния катран химикали могат да предизвикат рак, но само при много високи дози. Ако следвате инструкциите на Вашия лекар може безопасно е да използвате тези продукти.

Стероидите (кортикостероиди) повлияват възпалението и забавят растежа на кожните клетки, като предотвратяват натрупването им. Могат да бъдат с различна мощност. По-слабите форми могат да са подходящи за по-чувствителните зони като лицето или шията или кожните гънки като слабините или подмишниците. За трудните за лечение места като лакти и колене може да са необходими по-мощни форми. Понякога стероидите действат по-добре, когато се използват заедно с други лекарства.

Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да ги използвате два пъти на ден. Може дори да Ви посъветва след като обработите мястото да го увиете с лента или пластир. Това се нарича оклузивна превръзка. Това може да помогне на някои лечения да действат по-добре, но може и да направи страничните им ефекти по-силни.

Страничните ефекти включват:

  • Изтъняване на кожата
  • Промени в цвета на кожата
  • По-лесно посиняване
  • Стрии
  • Спуканикръвоносни съдове

Уверете се, че следвате правилно указанията на Вашия лекар. Използването на стероиди твърде често е свързано със сериозни здравословни проблеми, включително някои видове рак .

Аналозите на витамин D за локално приложение съдържат изкуствен витамин D. Тези мехлеми, гелове, кремове, лосиони, пяни и разтвори забавят растежа на клетките на кожата. В дългосрочен план те може да са по-безопасни от стероидите, но могат да раздразнят кожата Ви.

Вашият лекар вероятно ще Ви посъветва да използвате малки количества от тях два пъти дневно. Внимавайте да не ги нанесете върху здрава кожа.

Някои от тези лекарства могат да ви навредят ако ги погълнете, затова трябва да ги пазите далеч от деца и домашни любимци. И се уверете, че Вашият лекар знае какви други лекарства приемате. Някои от тях могат да намалят действието на продуктите с витамин D.

Аналозите на витамин D включват:

  • Калципотриен (Calcitrene, Dovonex, Sorilux)
  • Калцитриол (Rocaltrol и Vectical)
  • Такалцитол (Bonalfa и Curatoderm)

Вашият лекар може също да Ви препоръча да използвате витамин D заедно със стероид. Има две комбинирани лекарства – Таклонекс и Енстилар, всяко от които съдържа калципотриен (витамин D) и бетаметазон дипропионат (стероид).

Ретиноидите, като тазаротен (Tazorac), могат да ускорят растежа и отпадането на кожните клетки. Тези пяни, гелове или кремове съдържат витамин А и се предлагат в различни концентрации. Обикновено трябва да поставите преди лягане малко количество от мазилото върху възпаленото място и го втриете.

Лекарите обикновено не препоръчват тези лекарства на жени, които са бременни или може да забременеят.

Антралинът забавя растежа на кожните клетки и облекчава възпалението. Той няма сериозни странични ефекти, но може да раздразни кожата Ви и да изцапа дрехите, чаршафите и кожата. Често се използва заедно с други лекарства.

Пимекролимус (Elidel) и такролимус (Protopic) също могат да имат ефект за намаляване на възпалението. Вашият лекар ще ги нарече калциневринови инхибитори. Понякога се използват за лечение на псориазис, когато другите лекарства не действат.

Не забравяйте да прочетете предупреждението на FDA върху етикета. Може да има връзка между инхибиторите на калциневрина и развитието на лимфом (рак на лимфната система) и рак на кожата.

Овлажнители при псориазис

Псориазисът се проявява по различен начин в различните зони на тялото Ви – от главата до петите. Разберете кои овлажнители са най-подходящи за определени части на тялото Ви.

Кога се налага да промените лечението

Много локални лечения могат да навредят на кожата Ви. Така че с течение на времето Вашият лекар може да Ви предложи да преминете към друг вид крем. Можете също така да ги използвате заедно с други видове лечения, като фототерапия или лекарства, които приемате през устата или инжекционно.

И не трябва да се изненадвате, ако някой продукт, който е бил ефективен спре да действа, или друг, който не е имал ефект преди, започне да Ви помага. Информирайте Вашия лекар за това кои продукти Ви помагат. Така, заедно ще можете да намерите най-подходящото за Вас лечение.

Преди да започнете да прилагате локални лечения, уверете се, че разбирате указанията и страничните ефекти, които те могат да причинят. След като започнете се придържайте към плана си на лечение. Ако не използвате редовно лекарствата си, псориазисът Ви може да се влоши.

Източник: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-21/care/psoriasis-creams