Вие решавате посоката, когато става въпрос за Вашето заболяване
car driver holds the wheel on a sunny day.

Вие решавате посоката, когато става въпрос за Вашето заболяване

Когато става въпрос за здравето Ви, вие сте шофьорът. Лекарят е Ваш партньор при изготвянето на план за лечение, но за да получите най-доброто лечение, трябва да се запитате какво желаете. Страдам от псориазис от повече от 25 години и бих искал да споделя някои съвети относно борбата с чувството на безнадеждност и поемането на контрол при пътуването в света на псориазиса.

Псориазисът не е просто някакво заболяване. Световната здравна организация (СЗО) дефинира псориазиса като сериозно заболяване поради хроничния му характер и голямото бреме, което може да окаже върху ежедневието на човек, ако не се лекува. Псориазисът не протича по един и същи начин при всички пациенти – може да засегне всеки човек по различен начин.

Много хора, страдащи от псориазис, често споделят за чувство на безнадеждност. Обезсърчени от заболяването си, много пациенти си казват: „нищо не ми помага без значение какво правя”. Те може да се предадат и да престанат да се интересуват от лечението на кожното си заболяване – това обаче е погрешен подход поради следните причини:

Вие сте шофьорът

Като човек, страдащ от псориазис от 25 години, разбирам колко натоварващо може да бъде това. Спомням си, че в някои моменти съм имал чувството, че заболяването контролира всяка част от живота ми – но е важно да знаете, че това не е вярно. Въпреки начина, по който се чувствате понякога, можете да имате контрол върху живота с псориазис. Седнете на шофьорското място и участвайте по-активно в лечението си.

Всяко пътуване започва с първата стъпка

Сигурно си задавате въпроса откъде да започнете. Важна начална стъпка при пътуването е да определите дестинацията си. Трудно е да разберете дали се движите в правилната посока, ако нямате ясна идея къде искате да стигнете. Важно е да знаете, че не трябва да се задоволявате с по-малко или със „само няколко плаки”. Целта Ви може да бъде най-различна – от това ежедневието Ви да не бъде нарушено до това да не се смущавате от състоянието на кожата си – въпросът е какво искате да постигнете ВИЕ чрез плана за лечение на псориазиса. Няма правилен или грешен отговор, щом дадено нещо е важно за Вас.

Лекарят ще Ви помогне да намерите най-подходящия път за Вас

В това пътуване не сте сами – лекарят има много важна роля, като Ви предоставя възможно най-доброто лечение, за да постигнете това, което желаете. Важно е да намерите правилния лекар: лекар, който ще се ангажира с Вас, ще разговаря с Вас по разбираем за Вас начин и ще Ви помогне да си създадете очаквания – лекар, когото ще чувствате като партньор. Намирането на правилния лекар може да бъде трудно, но винаги си заслужава.

Запомнете – лекарят може да държи картата, но Вие управлявате превозното средство. Вашият принос е също толкова важен при вземането на правилните решения за лечението на заболяването. Имайки предвид това, отделете време за проучване преди да разговаряте с лекаря. Преди прегледа подгответе конкретни въпроси, които да зададете, и формулирайте притесненията си, които желаете да обсъдите. Не се притеснявайте да споделите за идеалната си дестинация – целите на лечението – за да можете да работите заедно с лекаря за постигането им.

При предварителното проучване можете да откриете други хора, които вече са разбрали какъв трябва да бъде подходът към лекаря при подобни въпроси, притеснения и цели на лечението. Всъщност някои от моите познати, разказващи истории, свързани с псориазиса, също споделят съвети.

Гласът Ви е ефективен инструментПонякога общуването определено може да бъде трудно, но е важно да знаете, че гласът Ви е от значение. Както споменах, опитът на всеки човек по отношение на псориазиса е различен. Лекарят Ви е медицински специалист, а Вие сте специалист по отношение на собственото си тяло – единствено Вие знаете как заболяването влияе върху живота Ви. Необходимо е лекарят да разбере ВАШИЯ опит и ВАШИТЕ цели, за да Ви осигури възможно най-доброто лечение. Говорете – гласът Ви е ефективен инструмент, който можете и трябва да използвате активно при определяне на лечението. Научете тук как можете да започнете разговор с лекаря относно най-добрия план за лечение.

https://www.let-me-be-clear.com/