Жени с псориазис

Жени с псориазис

За жените лечението на псориазис има допълнителни трудности. От една страна Вие се борите със стигмата на видимо състояние на кожата. Със сигурност, особено в началото, имате въпроси и притеснения за това как състоянието Ви ще се отрази на срещите и интимността. Може дори да се чудите как псориазисът ще повлияе на плановете Ви да създадете семейство. Ето някои отговори:
Ежедневен живот
Псориазисът може да засегне много повече от Вашата кожа. Да живееш с псориазис означава да промените ежедневната си навици. Състоянието на кожата и на псориазиса влияе на дрехите, които избирате да носите, как общувате на работното място или училище, или дали спите добре през нощта. Като начало избирайте дрехи от меки или памучни материи и по възможност бял цвят. Колкото е по-наситена като цвят една дреха, толкова повече химикали съдържа и съответно възможността за реакция на кожата е по-голяма. Преди заспиване обилно намажете тялото, за да избегнете сърбеж и напукване през нощта. Използвайте меки чаршафи, за да не предизвикате триене.

Емоционално състояние
Менажирането на кариера, семейство и псориазис е трудна задача за всеки – независимо от тежестта на заболяването. Въпреки, че е важно да се придържате към план за лечение, който Ви е предписан,  другата страна на уравнението е да останете психически здрави. Има много начини да намалите емоционалната тежест, която може да дойде заедно с псориазис.

На първо място отделете достатъчно време за себе си – любими занимания, релаксация и време за заболяването. Много често, процедурата, когато трябва да намажете тялото и да изчакате крема да попие напълно, за да се облечете за работа – отнема повече време от предвиденото. Отделете достатъчно време за да не се напрягате, че ще закъснеете.

Взаимоотношения и секс
Започването на нова връзка, докато живеете с псориазис или псориатичен артрит, може да бъде трудно. Ако се ​​налага да обяснявате за заболяването си на първа среща не е идеалният вариант да сближиш с нов човек. Въпрос на личен избор е дали си заслужава споменаването на псориазиса или можете да отложите темата за по-късен момент, когато сте сигурни в отношенията на отстрещния човек.

За много жени, които живеят с генитален псориазис, интимността с партньора може да доведе до множество усложнения, които трябва да се обмислят.

За да научите как да лекувате гениталния си псориазис и как да общувате с партньора си, поискайте консултация с лекуващия Ви дерматолог.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или планирате да забременеете, има много въпроси, които трябва да вземете под внимание. Трябва ли да промените плана на лечение? Знаете ли, че при някои жени има подобрение на симптомите по време на бременност? Как Вашето лекарство ще повлияе на бременноста и кърменето?

Потърсете консултация от лекуващия дерматолог преди да забременеете! Това е важно за Вас и Вашето бебе!