Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения е създадена от пациенти за пациенти. Нашата мисия е навременно и качествено лечение за всеки пациент с псориазис и псориатичен артрит, както и  реинтегрирането в обществото на тези пациенти.

Всяка година отбелязваме Световният ден на хората с псориазис – 29 октомври.

Организираме различни информационни кампании – насочени, както към обществото, така и към самите пациенти.

Ива Димитрова – Председател
Ива Димова 
Нели Николова – Заместник
Нели Николова 
Деница Иванова – Заместник
Деница Иванова

 

Здравейте на всички!

Аз съм Ива. С псориазис съм от 6-годишна.

Псориазисът е част от нас. И той е страшен или смешен – според нашите възприятия. Псориазисът може да е печат, стигма, мъчение, депресия, но може да е и част от нас, която ни прави различни. Аз съм избрала да бъде “звезден прах“. Така го кръсти сина ми, когато беше малък. “От косата на мама пада звезден прах, защото тя е звезда.“ Това е за мен – нито повече, нито по-малко. Кротува, усилва се, пак затихва, сърби, боли, кърви – не е проблем, защото знам, че хората до мен ме обичат и в очите на сина ми аз съм звезда! След години, като част от “Асоциация на хората с псориазис“, срещнах много пациенти, които с години са страдали и са търпели обиди и унижение.

Не можех да повярвам, че има два паралелни свята – моят и техният. Не разбирам защо някой обижда и отхвърля друго човешко същество, само защото кожата му се лющи?! Отново смятам, че всичко е в самите нас. Ако ние, като пациенти, позволяваме незнанието и невежеството на околните да ни събори – значи нещо не сме постигнали. За псориазиса трябва да се говори много, за да няма деца, които седят сами на чин и плачат всеки ден след училище, защото другите ги мислят за прокажени.

Болката е нещо много лично и никой не може да разбере чуждата болка. Дори ние, като пациенти, не успяваме да разберем страданието на другия, макар че имаме едно и също заболяване. Затова мога да кажа, че псориазисът е многолик – точно толкова, колкото сме и ние, като човеци. Моето послание към пациентите с псориазис е да бъдат стриктни, спрямо това, което е изписал лекуващия дерматолог. Защото извинения има хиляди, когато не се намажем, а искаме да има резултат. Ремисия има, когато сами се потрудим за това. Лечение също има – важното е да попаднем на добър доктор. Към близките на пациентите – не ни приемайте различно, не се опитвайте да ни угодите, само защото мислите, че така ни става по-лесно. Ние сме, като всички останали хора по Света. Всеки носи някакво заболяване в себе си. Благодарност към лекарите, онези с големите сърца, които винаги имат усмивка за всяка болка и сълза! Казват, че хората с псориазис са интелигентни, чувствителни, креативни – време е да повярвате в себе си и в своята уникалност. Промяната на заболяването започва вътре от всички нас. Погледнете с други очи на себе си, усмихнете се – на себе си, на любимия, който никога няма да спре да Ви обича заради едно петно, на кучето, чийто мокър нос Ви следва навсякъде… Ако искаме можем да открием хубавата страна на живота! Псориазисът е част от нас и от нас зависи да си тръгне! Ако Ви се струва нереално всичко написано – прочетете го пак и пак, и пак – докато заседне в сърцето Ви и повярвате в него. Тогава ще се случи. Само този, който вярва, че може да промени Света, е единственият, който го прави!