Имате пърхот. А дали не става въпрос за псориазис на скалпа?

Имате пърхот. А дали не става въпрос за псориазис на скалпа?

Автор: Бернд, пациент с псориазис

Взето от https://farbenhaut.de/

Ако имате като мен псориазис, вероятно познавате плаките, които се появяват по кожата на ръцете, краката и гърба. Но знаете ли, че половината от всички хора с псориазис имат симптоми и по скалпа? Ако смятате, че Вашият „пърхот“ може да е нещо друго, възможно е Вашият псориазис да не е само в главата ви, а да е и върху нея.

Откакто се помня, скалпът ми постоянно ме сърбеше и в косата ми се виждаха сребристо-бели люспи. Никога не ми беше хрумвало, че псориазисът може да се прояви и върху скалпа ми. Едва няколко години след като дерматологът ми ме диагностицира с псориазис на скалпа, започнах бавно да разбирам връзката. Запитах се защо никога не съм свързвал псориазиса по тялото си със симптомите на скалпа.

Този въпрос ме оформи през годините и ме насърчи да споделя своята история и да продължа да повишавам осведомеността за проблемите, свързани с псориазиса, които хората може би не осъзнават. Откакто основах онлайн платформата си за хора, живеещи с псориазис, говорих с много хора, които живеят с тази болест и установих, че много често тези, които страдат от различни симптоми, включително псориазис на скалпа, се чувстват точно като мен – объркани и дезинформирани. Ето някои неща, които научих за псориазиса на скалпа по време на пътуването си:

Това не е пърхот

Когато за пръв път започнах да забелязвам люспи в косата си, първо си помислих (благодарение на различни реклами и липса на информация), че просто страдам от „нормален“ пърхот и че мога да реша този проблем като използвам правилния шампоан. Тези люспи изглеждат като пърхот, но не са и трябва да се лекуват по различен начин. Истинският пърхот се причинява от сух скалп, докато псориазисът на скалпа е много по-сложен и изисква различно лечение. Ако вече сте използвали специален шампоан против пърхот и все още имате сърбеж и люспи, помислете да се консултирате с Вашия лекар, за да видите дали е възможно това да е псориазис на скалпа.

Има три степени на тежест

Не всеки човек с псориазис на скалпа има еднакво изразени симптоми. Познаването на тежестта на Вашето състояние може да помогне на Вас и Вашия лекар да подходите правилно към лечението:

Лек: Засегнати са по-малко от 50 процента от скалпа; симптомите на лющене, сърбеж и зачервяване са поддържани в определени граници

Умерен: Засегнати са по-малко от 50 процента от скалпа; пърхотът, сърбежът и зачервяването са по-тежки на местата, където се намират плаките

Тежък: Засегнати са повече от 50 процента от скалпа; симптомите на сърбеж, пърхот и зачервяване са чести и много тежки

Това може сериозно да повлияе на самочувствието Ви

След като разпознах симптомите на скалпа си като псориазис, разбрах колко съм бил засегнат от постоянния пърхот и сърбеж през годините. Псориазисът е особено стресиращ, когато знаете, че другите също го виждат. При псориазиса на скалпа червените плаки могат да излязат извън границата на косата Ви и да станат ясно видими за всеки, който гледа лицето ви. Освен плаките, някои хора съобщават също, че псориазисът на скалпа може да доведе до повишена загуба на коса с течение на времето и така да се увеличи още повече психологическото въздействие.  Всичко това може да доведе до психологическо напрежение и повишен стрес.

И ако сте някой, който обича различните прически, това може да бъде особено трудно. Спомням си как когато за първи път стартирах уебсайта си интервюирах една жена, която обичаше да си прави различни прически. Тя ми каза колко страда, особено като жена, от това, че симптомите на псориазис са обхванали главата й. Веднага се сетих за собствената си история и симптоми.

Можете да направите нещо по въпроса – сега!

Купувал съм много шампоани против пърхот в живота си, които бих могъл да си спестя, ако бях говорил по-рано с моя лекар. Ключът към лечението, което търсите, е винаги да се доверявате на собствените си чувства и да споделите възможно най-рано с Вашия лекар как псориазисът Ви влияе. Не подценявайте как симптомите на псориазиса Ви засягат –  колкото по-скоро се осъзнаете и обърнете внимание на чувствата, които са свързани със състоянието Ви, толкова по-близо ще бъдете до това да се чувствате свободни от болестта си.

Ако се чувствате нещастни със симптомите си, не чакайте! Намерете лекар, на когото да се доверите и с когото да споделите какво Ви притеснява, дори ако мислите, че това е „само малко пърхот“.

Имате нужда от помощ за започване на разговор с Вашия лекар? На линка можете да свалите ръководство за разговор с лекаря (на английски език).

Източник: https://www.let-me-be-clear.com/us/en-us/speak-clearly/scalp-psoriasis-not-in-your-head.html