Как гнойният хидраденит влияе на Вашето психично здраве и как да получите подкрепа?!

Как гнойният хидраденит влияе на Вашето психично здраве и как да получите подкрепа?!

Въпреки че гнойният хидраденит (супуративен хидраденит, ХС) е болезнено епидермално състояние, той засяга много повече от Вашата кожа.

ХС се проявява с образуване на подутини, лезии, белези, а понякога причинява и неприятни миризми – всичко това затруднява воденето на „нормален“ живот. Животът с хронично заболяване може да има и емоционално въздействие.

Много хора с ХС се чувстват неудобно по време на влошаване на симптомите си. Чувстват, че трябва да крият болестта си. ХС е хронично заболяване, което означава, че тези чувства могат да продължaт дълго време. В резултат на това Вашето психично здраве може да пострада.

Симптомите може да Ви карат да се чувствате фрустрирани, но трябва да знаете, че не сте сами и има начини да се справите, да се погрижите за психичното си здраве и да получите необходимата подкрепа, за да живеете щастлив живот.

Лекувайте физическите симптоми

Преди да се погрижите за психичната страна на заболяването, трябва да лекувате по възможно най-добрия начин физическите си симптоми. Противовъзпалителните средства като ибупрофен могат да помогнат за облекчаване на болката и подуването по време на леки изостряния.

Не забравяйте да къпете засегнатата област с антибактериален сапун и да прилагате топъл компрес, за да намалите дразненето.

Ако тези домашни средства не помагат, говорете с Вашия лекар. Той може да Ви предпише кортикостероид или антибиотик за намаляване на симптомите при изостряне. В някои случаи може да е необходимо лазерно лечение или операция.

Приемът на лекарства и подлагането на операция може да не звучи като пътя към щастието, но ако тези мерки Ви донесат облекчение, ще видите, че настроението ви ще се подобри и ще прекарвате дните си малко по-лесно. Чувствайки се физически добре ще помогне и на психичното Ви здраве.

Може да Ви е страх да отидете на лекар или да помолите за помощ, но не забравяйте, че не сте направили нищо лошо. ХС не се влошава поради лоша хигиена или лошо поведение от Ваша страна. Това просто се случва.

Специалистите все още не са сигурни в резултат на какво се развива ХС и все още не са намерили лечение. Но те са сигурни, че болестта не е заразна и не е свързана с начина на живот, въпреки че тютюнопушенето и затлъстяването може да имат връзка с ХС.

Можете да преминете през многобройни лечения и лекари, преди да намерите точното лечение на симптомите, което да действа при Вас. Но запомнете, че лекарите няма да бъдат отвратени от Вашето състояние, а ще се опитат да намерят начини да Ви помогнат да се почувствате по-добре.

Определено си заслужава да опитате, тъй като успешното облекчаване на болката и по-малкото изостряния ще улеснят много живота Ви като цяло. Това ще Ви помогне да постигнете и по-добро психично здраве.

Говорете за заболяването си

Първоначално специалистите са смятали, че ХС е рядко заболяване (заболяване, засягащо по-малко от 200 000 души в Съединените щати). Но сега се знае, че това не е така – ХС засяга от 1 до 4 процента от населението.

Това може да не звучи много, но това са всъщност милиони хора! Това означава, че милиони други хора разбират с какво се налага да се справяте.

Хората с ХС често крият болестта си от срам. За да се освободите от това бреме, говорете за проблемите си с някой, на когото имате доверие. Разкажете им, че сте ядосани или тъжни, или фрустрирани. Споделянето на чувствата може да Ви донесе голямо облекчение, дори ако не получите конкретни отговори.

Говорете с професионалист

Не всеки има късмета да разполага с кръг от подкрепящи го приятели, които са готови да изслушат емоционалната му болка. Може би приятелите Ви просто не могат да разберат болестта Ви. Или може би предпочитате да говорите с някой неутрален, който няма просто да Ви каже това, което смята, че искате да чуете.

Ето тук може да се намеси специалистът по психично здраве.

Въпреки че може да ви коства доста нерви да се разкриете пред непознат, не забравяйте, че Вие им плащате, за да Ви слушат. Това е буквално тяхната работа! И така, споделете всичко, което Ви вълнува без да се страхувате, че ще бъдете съдени.

В едно проучване от 2018 г. е установено, че 24 процента от хората с ХС имат поне една психична диагноза, като депресия или тревожност. Като говорите със специалист по психично здраве, можете да лекувате симптомите на тези състояния и да предотвратите тяхното влошаване.

Вашият терапевт може да Ви даде съвети как по-добро да се справите с негативните мисли, да повиши увереността Ви и да Ви помогне да се научите да живеете с болестта си по-удобно и трайно.

Посещавайте група за подкрепа

Въпреки че ХС технически не е рядко заболяване, повечето хора не знаят много за него.

Ако сте били откровени пред приятели и сте получили в отговор тъжни и съжалителни погледи и отговори като „Съжалявам … това е много лошо“, може да искате да се срещнете с хора като Вас, които наистина разбират през какво точно преминавате.

Фондацията „Надежда за ХС” предоставя онлайн материали и групи за подкрепа за хора с ХС. Групите се срещат в цялата страна и онлайн, така че можете веднага да се свържете с хора, които знаят точно как се чувствате.

Понякога дори само тази човешка връзка и напомняне, че не сте сами в тези мисли и усещания, може значително да помогне на Вашето настроение.

Анализирайте мислите си

ХС е хронично заболяване, което протича с периоди на изостряне, което може да бъде фрустриращо. Знаете, че никога няма да изчезне и се влошава на случаен принцип. Не можете да го предвидите или планирате. Леле. Колко забавно само.

Естествено, изострянията могат да предизвикат негативни, преувеличени мисли. Вместо да се оставите да Ви погълне настроението Ви, отделете малко време, за да анализирате мислите си.

Може би си мислите: „Не мога да отида на плаж. Всички ще видят белезите ми и ще си помислят, че съм отвратителен.” На първо място, отбележете тази мисъл без да я осъждате. Не е правилно или грешно да мислите по този начин. Това е просто мисъл.

След това я анализирайте по-задълбочено. Това наистина ли е вярно? Имате ли доказателства в подкрепа на това? Може ли да разгледаме ситуацията и по друг начин?

Може да сте имали моменти в живота си, когато хората са реагирали зле, когато са Ви виждали с ХС или дори са Ви се подигравали. (Всичко това е в реда на нещата, никой не харесва тези моменти.)

Но това всеки път ли се случва? Не.

Знаете ли със сигурност, че ще се повтори? Вероятно не.

Друг начин за разглеждане на ситуацията е да се помисли: „Повечето хора на плажа са заети да се забавляват и няма да ме забележат. Дори и да го направят, това няма да ми попречи да си изкарам добре. “

Анализирането на мислите Ви няма моментално да Ви донесе щастие, но ще Ви помогне да осъзнаете какво Ви стресира и да избегнете потъването в депресия. Повечето хора са твърде заети със собствения си живот, за да се замислят как изглеждат някои части от кожата Ви.

И така мислите като „Не мога да направя нищо“ в крайна сметка ще се превърнат в „Моят живот е различен сега, но ще намеря нови неща, които да обичам да правя.”

Поглезете се

Целият този списък не включва само анализ на най-дълбоките Ви емоции и разкриване на състоянието Ви. Трябва да има и забавни неща! Стресът може да влоши обривите Ви, така че осъзнаването, че релаксацията трябва да бъде важна част от живота Ви е чудесен начин за повлияванее на психичната страна на ХС.

Направете списък с неща, които намирате за релаксиращи. Това може да включва гледане на „Голямото британско шоу за печене“, печене на нещо от самите Вас вкъщи, четене на книга или дълга разходка. След това се опитайте да си осигурявате тази релаксация всеки ден.

Спечелили сте си я дори само като сте преживяли този ден.

Може да е трудно да намерите време или мотивация, но дори 5 минути отделено време за разпускане могат да помогнат. Правенето на нещо приятно и релаксиращо ще помогне на настроението Ви, а е възможно да намали и симптомите Ви.

Медитирайте

Но какво представлява списък за психично здраве без медитация? Различните кожни състояния се влошават, когато сте под стрес и ХС не е изключение от това правило.

Медитацията за освобождаване на съзнанието намалява всички видове стрес, а е и безплатна, което я прави още по-малко стресираща. Независимо дали медитирате с приложение на телефона си, пускате си спокойна музика или просто седите в тиха стая и се фокусирате върху дишането си, скоро ще усетите резултатите.

Опитайте това просто дихателно упражнение:

  1. Седнете удобно или легнете и оставете тялото си да се отпусне.
  2. Вдишайте докато броите до четири.
  3. Задръжте дишането си и бройте до четири.
  4. Издишайте докато броите до четири.

Този тип дихателни упражнения фокусира ума Ви върху една проста задача, а повишените нива на кислорода ще Ви помогнат да се отпуснете физически и психически.

Опитайте да практикувате йога

Друг чудесен начин да се отпуснете е чрез йога – двигателната форма на медитацията за освобождаване на съзнанието.

Установено е, че йогата облекчава стреса при хората с кожни заболявания, а по-малкото стрес може да означава по-малко болезнени изостряния на симптомите. Опитайте с видеоклипове с йога упражнения, насочени към намаляване на стреса, тъй като те най-често не натоварват тялото и са полезни за начинаещи.

Не забравяйте да практикувате точно този вид йога, който е от полза за Вас. Пропуснете позите, които Ви причиняват болка или Ви затрудняват поради белезите Ви. Ако мислите, че ще Ви е неудобно да ходите на йога, не го правете. Дори не е нужно да напускате всекидневната си.

Започнете у дома и ако йогата не е Вашето нещо, няма проблем! Опитайте нещо друго, което Ви кара да се чувствате добре.

Хранете се здравословно

Въпреки че сладоледът може да Ви призовава от фризера, особено по време на депресия, това може да не е добра идея в дългосрочен план. Здравословната диета може да Ви помогне да се чувствате пълни с енергия, да спите по-добре и може би да отслабнете малко.

ХС засяга най-вече кожните гънки. Затова, ако теглото Ви е по-високо, тялото Ви може да образува повече гънки и съответно повече триене на тези гънки. В едно проучване от 2014 г. хората със затлъстяване и ХС съобщават за намаляване на симптомите след отслабване.

Това не означава, че трябва да се чувствате зле с теглото си или да се подлагате на изтощителни диети. Но здравословното хранене може да Ви помогне да загубите няколко килограма, което може да направи живота Ви с ХС по-лесен.

Носете удобни дрехи

За да избегнете раздразването на засегнатите от ХС зони, носете широки дрехи. Изберете меки, естествени материи като памук или коприна. Ако искате да избегнете триенето, носете широки и удобни дрехи.

Забавлявайте се с широките си дрехи. Подарете си прекрасна удобна копринена пижама или открийте рокля, която да обожавате и която да Ви стои свободно и красиво.

Намерете дрехите, които Ви карат да се чувствате добре и така ще можете да се движите едновременно по-щастливи и с по-малко раздразнение на кожата Ви. Освен това никой не изглежда и не се чувства зле в копринена пижама.

Потопете се във водата

Диагнозата ХС на практика върви заедно с рецепта за топли, пищни вани.

Топлата вана може значително да намали дразненето на кожата, а антибактериалните сапуни предпазват от инфектиране на засегнатите места. Опитайте се да направите топлата вана част от Вашия релаксиращ ритуал. Може би като четете книга във ваната или слушате любимите си песни.

Ежедневните вани може да бъдат чудесни за Вашата кожа и отлични за Вашето психично здраве.

Откажете цигарите

Тютюнопушенето не причинява ХС или изостряне на състоянието, но има някои доказателства, че голям брой от хората с ХС са пушачи.

Ако пушите, вече Ви е известно, че трябва да се откажете. Самите котки от мюзикъла „Котките“ Ви казаха да се откажете! А всеки който има нещо общо с „Котките“ разпознава доброто житейско решение, когато го срещне.

ХС е просто още една причина да се откажете от цигарите в името на доброто на кожата си, психичното си здраве и живота си.

Вземете си куче

ДА! КУЧЕЕЕ!

Домашните любимци могат да осигурят невероятна емоционална подкрепа. Кучето определено няма да ви съди за обрива Ви.  И този вид безрезервна, безусловна любов може да бъде от голяма помощ, когато имате хронично заболяване.

Освен това кучето ще Ви стимулира да правите кратка разходка всеки ден, което също ще помогне на Вашето физическо и психическо здраве. Всъщност едно проучване от 2011 г. показва, че хората с куче са с 34 процента по-вероятно да изпълняват пълните 150 минути физически упражнения всяка седмица.

Дори и да не сте от хората, които обичат кучета, грижата за животно, което обичате, може да внесе светлина в живота Ви. Ако имате средства и смятате, че едно животно може да Ви достави радост, това може да е точното време да си вземете домашен любимец.

Послания

Не сте сами в борбата с ХС. Състоянието може да повлияе върху психичното Ви здраве, но има начини да потърсите помощ и да се почувствате по-добре. Говорете с приятели или намерете терапевт или група за подкрепа, където можете свободно да говорите за чувствата си.

Намерите начини да се отпуснете и да намалите стреса, независимо дали става дума за приятна вана или йога. Анализирайте мислите си, за да избегнете потъването в тях и преувеличеното мислене. И може би си вземете кученце, защото те са страхотни.

Запомнете: Не сте направили нищо лошо и е напълно нормално понякога да се чувствате потиснати заради болестта си.

Определяйки психичното си здраве за приоритет, може да успеете да намалите физическия си дискомфорт и да живеете по-пълноценен и щастлив живот.