Как да говорим с любимите си хора за нашия псориазис?

Как да говорим с любимите си хора за нашия псориазис?

Псориазисът може да бъде много самотно заболяване. В резултат на непредсказуемостта на пристъпите, както и заблудите относно заболяването и въздействието му върху Вашето психично здраве, Вие може да си мислите, че никой не разбира през какво преминавате, което да Ви кара да се чувствате така, сякаш не можете да говорите за това с най-близките си хора.

Въпреки че може да не Ви се говори за заболяването Ви, това ще Ви бъде полезно. Намирането на точните думи или начин да го обясните на своите родители, приятели и деца може да бъде трудно, особено когато трябва да се справите и с някои трудни въпроси, зададени от хората, които обичате най-много. Важно е да запомните, че те не могат да четат мислите Ви и въпреки че понякога това може да е единственото нещо, за което Вие си мислите, приемете, че за другите може да не е винаги очевиден начина по който псориазисът Ви се отразява.

Ето и моята история:

Да учиш учителите – моите родители

Докато растях, родителите ми бяха основният източник на информация за псориазиса и тъй като това беше преди възможностите за търсене в интернет, те самите разполагаха с ограничена информация за моето състояние и неговите симптоми. Така например, не им бяха казали за някои симптоми като умора и как тя може да направи някои мои дни по-трудни. Разговорът ми с тях години по-късно, в който да се опитам да им обясня какво научих за псориазиса и как той повлия на живота ми извън самите пристъпи на заболяването, беше предизвикателство, но им даде възможност за едно много по-задълбочено разбиране за състоянието ми и откри по-широка тема на разговор за това как те биха могли да ме подкрепят и да ми помогнат да обуча и другите хора за това състояние.

Изграждане на подкрепа – моите приятели

Винаги съм била открита и честна с приятелите си за псориазиса, като често обяснявам за заболяването преди да са имали възможността да попитат. Говоря им редовно за предизвикателствата, с които се сблъсквам поради псориазиса, както и за ситуациите и думите, с които могат да ме разстроят. Те оценяват това, тъй като самите те не са осъзнавали, че нещо толкова обикновено като разходката по плажа или носенето на по-къса пола през лятото може да ме накара да се чувствам уязвима и уплашена. В резултат на тези разговори всички те се превърнаха в страхотна подкрепа за мен и моята мисия да повишава осведомеността относно псориазиса.

Приемане от младите сърца и умове – моето дете

Твърдо вярвам, че за да постигнем промяна, ние трябва да променим сърцата и умовете на нашето по-младо поколение. Ако искам детето ми да осъзнае и приеме заболяването псориазис, трябва аз да му покажа как да го направи.

Това не винаги е лесно. Моето малко момче обича да плува, а басейнът е мястото, на което аз се чувствам най-уязвима. Там трябва да бъда в бански костюм, което излага моят псориазис на показ. Това е и място на лоши спомени от времето, когато веднъж един спасител ме извади от басейна, за да ме попита дали не съм заразна.

Ако обаче искам да покажа на моето момче как да се научи да приема, че хората са различни, трябва да му бъда пример. И така, влизаме заедно в басейна, а аз се усмихвам на погледите на останалите. Обяснявам им, че не съм заразна и продължаваме да обучаваме хората заедно, за да може той да се научи от мен как да се справя в подобни ситуации в бъдеще.

Как да започнем разговор

Разговорът за вашия псориазис може да не започне спонтанно, така че Вие трябва да решите кога искате да говорите с близките си за това. Започването на тези разговори може да бъде смущаващо по редица причини, но помнете, че има цяла общност от хора, които имат подобен опит със собствения си псориазис. Така аз открих, че общността на хората с псориазис е изключително отворена и вдъхновяваща.

Да разговаряте с близките си за това как псориазисът повлиява живота Ви понякога може да бъде трудно, но с всеки разговор, който водите ще става все по-лесно и повярвайте ми, че накрая когато получите тяхната подкрепа ще разберете, че си е струвало.

Източник: https://www.let-me-be-clear.com/us/en-us/speak-clearly/talk-to-loved-ones-about-psoriasis.html

Автор: Лиана, https://www.instagram.com/fixmypsoriasis/