Как да контролираме псориазис, ако работим от 9.00 до 18.00 – част 2

Как да контролираме псориазис, ако работим от 9.00 до 18.00 – част 2

 В първата част на тази статия набелязахме въпроси, които да обсъдите със своя лекуващ лекар, ако сте диагностицирани с псориазис и работите на пълен работен ден. Стана дума и за това колко е важно предварително да обсъдите своето състояние с прекия ръководител, а и с колегите, които така ще проявяват към Вас по-голямо разбиране.
Следващият етап е Вие сами да надградите познанията си за тази болест, както и защитата на закона, от която можете да се възползвате, ако сте диагностицирани с нея.

Научете повече

Животът с псориазис изисква от Вас да научите колкото се може повече за своето състояние, свързаните с него ограничения, нормативните разпоредби и корпоративните политики, които Ви осигуряват защита на работното място.

  • Научете как псориазис засяга организма Ви и по какъв начин да избягвате отключващите фактори, обострящи състоянието Ви. Това може да са вредни хранителни навици, недоспиване, липса на физическа активност, тютюнопушене или консумация на алкохол.
  • Разберете как можете да свършите обичайния обем от работа, без да се натоварвате прекалено и да се преуморявате. Стресът е фактор, който играе значителна роля при обострянето на псориазис, затова се старайте да избягвате ситуации, които го предизвикват.
  • Научете повече за политиките и законите, които Ви осигуряват защита на работното място, в случай че възникнат проблеми с работодателя или със състоянието Ви.

Грижете се за себе си

Повечето хора полагат усилия да поддържат баланс между работата и личния живот. Когато страдаш от псориазис, да поддържаш такъв баланс е повече от задължително. Причината за това е, че трябва да се изградят и поддържат здравословни навици, за да се контролира заболяването и да се избегнат пристъпи на обостряне.

Да се грижите добре за себе си означава да се наспивате, да се храните добре и здравословно, и да сте физически активни. Старайте се да свършвате работата си в рамките на работното време, за да може да спазвате здравословен режим на живот вкъщи. Редовните физически занимания изискват добро управление на времето, както и осигуряване на достатъчно сън всяка нощ.

За Вас е важно също и да поддържате психическото си здраве. Хората с псориазис са предразположени към тревожност и депресия. Затова редовно си правете самооценка как се справяте и дали имате нужда от допълнителна помощ.

Най-важното, което да запомните:

Псориазис може да бъде свързан с предизвикателства на работното място, но не е невъзможно да работиш и да живееш с това състояние. Да поддържате комуникация с шефа и колегите си е първата стъпка към създаване на работна среда, която отчита особеностите на състоянието Ви и Ви дава възможност да сте продуктивни.

Запомнете, че трябва да поставите на първо място здравето си, за да избегнете влошаване на състоянието си, което от своя страна ще доведе до още по-големи трудности на работното място. Изградете си също здравословни навици, които ще Ви помагат в ежедневието. Поддържането на балансиран хранителен режим, редовните физически упражнения и отделянето на достатъчно време за почивка и сън ще имат благотворно въздействие върху състоянието Ви в дългосрочен план.

Източник: https://www.healthline.com