Как (и какво) да кажете на любимия човек за Вашия гноен хидраденит?

Как (и какво) да кажете на любимия човек за Вашия гноен хидраденит?

Споделянето на тайни с Вашия любим човек при всички случаи може да е свързано с много нервни моменти, но разкриването, че имате хронично заболяване като гноен хидраденит (супуративен хидраденит, ХС), може да изглежда като херкулесова задача.

Как ще реагират? Ще бъдат ли отвратени? Чували ли са изобщо за това заболяване и дали трябва да направя презентация на Powerpoint за това какво всъщност е ХС?

За щастие няма да Ви трябват модерни слайдове и лазерен показалец, за да разкажете на партньора си за състоянието на кожата Ви, което заема важна роля в живота Ви. С подходящ разговор и смелост можете да споделите новината, без това да сложи край на връзката Ви.

Трябва ли да кажете на Вашия любим човек за ХС?

Краткият отговор е: Да. Да наистина.

Някои хора си представят, че никой не би могъл да ги обича, ако имат ХС. Но това не е вярно. И не сме само ние, които се опитваме да Ви убедим в това – дори и гениите в лабораторните престилки също знаят, че ХС не трябва да бъде бариера за романтични и сексуални контакти.

Едно проучване показва, че повечето хора с ХС имат сексуални партньори, въпреки че значителна част от тях изпитват затруднения в спалнята. Според авторите, много хора, които имат партньори търсят помощ в групи за подкрепа на болни от ХС.

Опитът да скриете състоянието си може да има свои собствени проблеми. Пазенето на част от живота си в тайна може да доведе до проблеми с психичното здраве.

Едно проучване установи, че поверяването на тези тайни води до по-добро благосъстояние и по-голямо чувство за социална връзка.

ХС не Ви прави неприятни или груби. Ако имате проблеми със зрението, най-вероятно ще се наложи да носите очила през значителна част от живота Ви. По същия начин ХС е здравословно състояние с видими ефекти.

И това е всичко. А истинските взаимоотношения надхвърлят всички тези визуални глупости. Най-вероятно не бихте си помислили „ъъъ, никога не бих обичал човек с очила!“ Кларк Кент е просто Супермен с очни проблеми.

По същия начин никой няма да има проблем с ХС, особено когато в живота Ви има ясна комуникация за проблема и неговите реалности. А ако те наистина вирнат нос нагоре, покажете им вратата. И включете T-Swizzle на най-високата сила на звука докато се изнасят от Вас.

Кога да разкриете на Вашия любим човек, че имате ХС?

Не е нужно да започвате първата си среща с думите „хей, познай колко болезнени лезии имам в момента?“ Всъщност през първите няколко срещи може би е по-добре да оставите гаджето си да види първо Вашата личност, ценности и сияйна красота.

В крайна сметка, в първите Ви няколко срещи ще участват двама души (или повече, ако това е желанието Ви), които преценяват дали им харесва да са заедно. Това трябва да е забавно, леко и без усложнения.

Когато обаче връзката се развие и се постигне истинско доверие, проведете разговор за ХС. Ако можете, говорете за това, преди да правите секс, за да знае партньорът Ви какво да очаква и да не започне да се тревожи, че това може да е полово-предавана болест.

През повечето време Вашият партньор няма да има никакви проблеми с Вашия ХС. Истинските половинки ще попитат също как могат да отговорят на Вашите нужди и ще искат много да научат повече за въздействието му върху живота Ви.

А ако имат проблем с това, значи те са всъщност проблемът.

Как да разкриете на Вашия партньор, че имате ХС?

Започнете стъпка по стъпка.

Не е нужно да пишете доклад от 10 страници, да се събличате голи или да използвате лазерна показалка, за да покажете всеки белег, който имате. Не усложнявайте излишно ситуацията. Започнете, като кажете на партньора си, че имате кожно заболяване, което не е заразно и не се предава по полов път.

Хората често имат негативни реакции към кожните заболявания, просто защото се страхуват, че могат и те да ги „хванат“. Когато развенчаете този страх, Вашите партньори ще разберат, че ХС не представлява заплаха за здравето им.

В първия разговор разкрийте само толкова, колкото се чувствате удобно. Напълно разбираемо е дори ако искате да споделите само, че имате кожно заболяване.

Можете също така да предоставите на Вашите любими хора надеждна информация за ХС, за да могат да научат повече за болестта сами. Вие живеете с това заболяване. Не е необходимо да провеждате курс по него на всички, с които се срещате.

С течение на времето се опитайте доколкото можете да бъдете отворени за разговори по темата. ХС е част от живота Ви, така както и Вашият партньор. Познавайки Вашите симптоми и чувства може да е от полза за тях и да им помогне в подкрепата към Вас.

Как да говорите за белезите

„Тези белези? О, водих война с армия от малки патици, които бяха въоръжени с пръчици… Така че нямах шанс…”

Или просто може да бъдете честни.

Често белезите, които на Вас ви се струват ужасни, всъщност не представляват голям проблем за партньора Ви. Кажете им, че болестта Ви причинява белези и ако ви е удобно им покажате как се появяват.

По-късно можете да им покажете белезите. Те са част от Вашето тяло и ако бъдете напълно откровени за тях, ще можете да въздъхнете с облекчение. Има и реална възможност партньорът Ви да ги сметне всъщност за секси.

„О, това бяха тези инкрустирани с ножове морски звезди, нали, и…” Спрете. Имате ХС и сте красиви.

Как да говорите за своите симптоми

Някои от симптомите на ХС могат да бъдат смущаващи. Но ще е по-добре ако можете да споделите това бреме. Верният Ви партньор ще се гордее с Вашата сила да живеете с ХС, без да се смущава от неговите ефекти.

Ако в момента сте с влошаване, имате тежки абсцеси или силна телесна миризма, споделете това с партньора си.

Не е нужно да им показвате абсцесите, ако това Ви кара да се чувствате изложени на показ или уязвими. Просто ги уведомете, че в момента изпитвате болка, че има части от тялото Ви, които в момента не могат да докосват и може да миришете по-различно от обичайното по време на изострянето на заболяването.

Тъй като хората обикновено дълго време крият, че страдат от ХС, споделянето на всички симптоми може да бъде страшно. Говоренето за абсцеси и миризми не е съвсем приятен и лек разговор, но ако това е точния за Вас човек тези неща няма да го отблъснат.

Като говорите открито за това и им позволите да видят и по-тежките Ви симптоми, ако това Ви кара да се чувствате удобно, Вашите партньори ще знаят какво да очакват и ще могат да отговорят на Вашите нужди.

Да повдигнем темата за психичното здраве

ХС преминава отвъд физическите страдания. Възможно е да се отрази и на психичното Ви здраве.

Както и за всеки друг аспект на състоянието, важно е да бъдете откровени с партньорите си. Говорете с тях за това как се чувствате и споделете, че понякога болестта ви потиска. Най-важното е да ги насочите към най-добрия начин, по който могат да Ви помогнат.

Физическата близост може да не означава комфорт за вас. Някои хора с ХС може да искат само прегръдка, за да се почувстват по-добре. Може би партньорът Ви се опитва да Ви даде съвет как да „поправите“ това, а това всъщност да влошава допълнително нещата.

Различните хора имат нужда от различен вид подкрепа. Най-добре е да обясните на партньора си това, което смятате, че е най-добре за Вас.

Ако не се нуждаете от съвет, опитайте се да го обясните (по деликатен начин). Опитайте се да кажете нещо като: „В момента имам нужда просто от прегръдка“ или „Знам, че се опитваш да ми помогнеш, но в момента не искам да бъда докосван. Харесва ми обаче, че си тук и ме изслушваш.”

Бъдете откровени относно чувствата си и за това кой е най-добрият начин партньорът Ви да Ви помогне. Те просто искат да бъдат до Вас в тези моменти. Позволете им, но по подходящ и за двамата начин.

Нека преминем по-нататъквнимателно

За хората с ХС сексът може да бъде стресиращ.

Точната причина за сексуалната дисфункция при хората с ХС остава неясна. Но е вероятно болката и смущението от симптомите при изостряне да имат връзка с това.

Самата болест не причинява тази дисфункция, но срамът който е свързан с нея може да повлияе на самоувереността и сексуалното желание. И въпреки че може да звучим като развалена плоча, но просто бъдете открити и честни с партньора си.

Да, няма да е забавно да говорите за кожните обриви  по гениталиите си. Но ако предварително разкажете за тях на партньора си (и обясните, че това не е полово-предавано заболяване), е много по-вероятно те да проявят разбиране вместо да откачат при вида им.

Ако изпитвате каквато и да е болка при определена поза по време на секс, кажете веднага на партньора си. Не страдайте сами, не дължите на никого нищо, а и самите Вие заслужавате да се чувсвате добре по време на секс. Заедно намерете позите, които доставят удоволствие и на двама ви.

Комуникацията между вас е ключова. Ако скриете болката си, може да загубите интерес към секса или да чувствате недоволство от партньора си. Вашият партньор може да изтълкува погрешно болката и да си мисли, че не се справя добре в леглото.

За да избегнете всички тези скрити мисли и недоразумения, опитайте се да бъдете възможно най-открити. По този начин ще имате задоволяващ сексуален живот, на който ще се наслаждавате заедно с партньора си.

Как да говорите за живота си с ХС

Важно е да обясните на партньора си, че ХС е хронично състояние, което никога не изчезва. Бъдете честни, че въпреки че изострянията могат да преминат, болестта ще си остане.

Идеята не е да ги изплашите и това не би трябвало да се случи, ако се срещате с някой, който е готов за Вас и може да приеме заболяването Ви.

Идеята е да им обясните какво могат да очакват от болестта. Понякога може да се нуждаете от допълнителна подкрепа и партньор, който Ви обича, ще бъде повече от готов да Ви я предостави.

Как да поискате подкрепа

Търсенето на помощ никога не е лесно, но е от огромно значение в дългосрочен план. Вашите партньори са до Вас, защото искат да бъдат част от живота Ви, така че ги оставете да Ви помогнат, когато настъпят трудните за Вас времена.

Споделете с партньора си ако изпитвате силни болки. Помолете ги за допълнителна помощ в домакинска работа или ежедневните задачи, когато сте прекалено уморени или изпитвате твърде голям дискомфорт да ги вършете. Когато сте потиснат, помолете за малко повече внимание или грижи, които да Ви помогнат да се почувствате по-добре.

Може също да е по-добре да посочите вида помощ, който искате. Ако мислите, че партньорът Ви ще знае сам какво точно да направи, се подгответе за разочарование.

Може би те ще си мислят, че ще се почувствате по-добре ако Ви изненадат с подарък, докато Вие сте искали просто да измият чиниите. Обяснете ясно от какво се нуждаете. И не забравяйте, че това, че молите за помощ не Ви прави егоисти.

Понякога може да не знаете от какво имате нужда. Тогава просто кажете: „Дори не знам какво искам, но в момента се чувствам наистина гадно.”

Разговорите за това с партньора Ви може да не реши всичките Ви проблеми на момента, но ще Ви помогне да работите заедно в правилната посока, за да намерите заедно решение в тези трудни моменти от живота с ХС.

ХС няма да ви попречи да имате пълноценен живот и връзка, но може да означава, че понякога ще се нуждаете от малко допълнителна подкрепа. Това е напълно разбираемо. Бъдете откровени с партньора си и не се страхувайте да поискате това, от което имате нужда.

Послания

Разкриването пред Вашия любим, че страдате от ХС може да Ви плаши, но това е най-доброто нещо, което можете да направите. Започнете стъпка по стъпка, бъдете откровени без да излизате извън границата си на комфорт и помолете за помощ, когато имате нужда от нея.

Вашите партньори ги е грижа за Вас, така че не се страхувайте да споделите с тях как точно могат да Ви помогнат, говорете с тях когато изпитвате болка. Наличието на ХС не трябва да Ви лишава от шанса да изпитвате любов, сексуално удовлетворение или да получавате подкрепа.

С открита комуникация можете да живеете с ХС и да имате прекрасна връзка. И ако някой се прави на глупак по този въпрос, спокойно може да отиде да бъде глупак някъде другаде.