Как кожата оказа влияние върху самочувствието ми — и какво можете да научите от това?!

Как кожата оказа влияние върху самочувствието ми — и какво можете да научите от това?!

Животът с кожно заболяване може да се отрази на самочувствието и на представата за тялото. С годините се научих как да се справям с положителните и отрицателните моменти от живота с псориазис и разбрах от личен опит как свързването с други пациенти може да Ви вдъхнови за създаване на положителна нагласа и да Ви окуражи да изисквате възможно най-доброто лечение за Вас.

Не си спомням какво е да живееш без псориазис – бях диагностицирана на петгодишна възраст и никога не съм знаела какво означава живот без кожно заболяване. Често се чудя дали животът ми щеше да бъде различен, ако не страдах от псориазис при порастването си. В ранна възраст псориазисът оказа влияние върху самочувствието ми, но с годините се научих как да възвърна контрола върху живота си и да се чувствам по-уверена в кожата си.

Един от най-ранните ми спомени от училище е от около шестгодишна възраст. На игрището едно момиче, сочейки и смеейки се, ме попита защо имам корнфлейкс в косата си. Изобщо не разбрах за какво става дума, докато сестра ми не ми обясни, че е имало предвид псориазиса ми. Скоро стана ясно, че целта на момичето е била да ми се подиграва пред съучениците ми поради това, че изглеждам различно.

Въпреки отрицателните преживявания имах щастието да съм заобиколена от изключително подкрепящи хора, които ми помогнаха не само да приема псориазиса, но и да се науча да се чувствам комфортно с него. До ден днешен обаче мисля, че никой не разбра точно през какво преминавах, когато бях по-млада. Никой не знаеше за положителните и отрицателните моменти в ежедневието ми, свързани с псориазиса.

Псориазисът засяга около 125 милиона души в света1, а аз познавах едва няколко човека! Поради това се насочих към интернет, за да търся съмишленици. Намерих много повече от това.

С удивление открих, че не съм сама, когато се свързах и общувах с други хора. Беше толкова ободряващо да се свържа с разрастващата се общност на пациентите, борещи се с псориазис, които споделяха личните си преживявания – положителните и отрицателните моменти, плановете за лечение, механизмите за справяне и ежедневна доза позитивизъм и увереност по отношение на кожата. Всички ние сме различни в някаква степен и проявяваме разбиране на различно ниво, но сме решени да открием начин да живеем без псориазисът да ни влияе. Заедно с приятелите и поддръжниците, които срещнах в онлайн групите за подкрепа, се научих как да възвърна увереността си и да се чувствам комфортно в кожата си. Ето някои други неща, които научих с течение на времето:

  • Всяка платформа предлага нещо различно, така че е необходимо да намерите кои са най-подходящи за Вас. Могат да бъде затворени Facebook групи, които предлагат безопасна и ограничена среда за разговори за заболяването или Instagram, където можете да видите или дори да се присъедините към хиляди хора, които споделят снимки на кожата си, за да се преборят със стигмата, да направят така, че заболяването да се приема нормално, и да помогнат на другите да се чувстват комфортно в кожата си. Има по нещо за всеки.
  • Разговорът за псориазиса може да бъде труден и да не желаете да се включите, но хубавото на социалните мрежи е, че можете да следвате, четете и учите от разстояние, докато се почувствате готов, за да се присъедините. Открих, че общността за псориазис предоставя бърз достъп до вече създадена мрежа за подкрепа, в която хората най-добре разбират през какво преминавате и с радост ще Ви вдъхновят или посъветват. Не знаете откъде да започнете? Споделете историята си тук.
  • Говоренето наистина помага. Самият факт, че принадлежа към тази група, ме успокоява и ме насърчава да направя същото и да дам възможност на другите около мен да се чувстват уверени по отношение на заболяването си и да изискват възможно най-доброто лечение за себе си.

###

Източници:

  1. Psoriasis Statistics. National Psoriasis Foundation. Available at: https://www.psoriasis.org/psoriasis-statistics/. Accessed on October 26, 2020.