Кога се прибягва до биологични лекарства?

Кога се прибягва до биологични лекарства?

За лечението на псориазиса съществуват много опции- кремове, мехлеми, инжекции, таблетки, слънчеви бани и дoри катран. При изчерпване на вариантите лекуващият лекар би могъл да предложи включването на биологично лекарство. Този тип медикаменти повлияват на специфичен елемент от имунната система, който често е свръхактивен при болните от псориазис. Ето защо биологичните лекарства водят от отшумяване на симптомите, което не се постига с другите лечебни опции.

Какъв е механизмът на действие на биологичните лекарства?

Те са препарати, направени от живи клетки, които са били генетично променени в лабораторни условия да произвеждат определени протеини. За разлика от агентите, които действат върху цялата имунна система, биологичните лекарства блокират само тези нейни компоненти, които предизвикват усилен растеж и делене на кожните клетки.

Необходимо е биологичните лекарства да се приемат под инжекционна форма, с което се избягва метаболизма от храносмилателната система, където стомашните сокове могат да повредят протеините и това да доведе до намалена активност на биологичното лекарства.

Подходящи ли са биологичните лекарства за Вас?

Тези препарати са много ефективни за намаляване на оплакванията при псориазис. Освен това те са скъпоструващи и по тази причина към тях се прибягва едва след като предходните терапевтични опции не са дали желания ефект. Освен ако страдате от тежка форма на псориазис със засягане на големи участъци от кожата, Вашия лекар вероятно първо ще Ви назначи метотрексат или друго лекарство, повлияващо на цялата имунна система.

Към биологично лечение се преминава в следните случаи:

 • Липса на подобряване на състоянието след прием на метотрексат и ретиноиди
 • Непоносимост към предходното лечение
 • Наличие на здравословна причина, която не позволява класическо лечение

Биологичните препарати не са за всеки. Те правят организма по-податлив към инфекции.

Каква е ефективността на биологичните лекарства?

Тези препарати не лекуват причината за възникване на псориазиса, но са високоефективни като при някои хора се постига пълно изчистване на кожата за няколко седмици.  Биологичните лекарства се изписват най-често на хора с умерено тежък до тежък псориазис. Те са по-ефективни от класически медикаменти като метотрексата, ацитретина и циклоспорина, а тяхната специфичност води до по-малко странични ефекти.

Някои от представителите на този клас стават по-ефективни с удължаване на времето на приема или в комбинация с друг биологичен медикамент.

Кои са най-подходящите биологични лекарства за Вас?

Имунната система произвежда протеини, наречени цитокини, които са причината за развитието на плаки по кожата. Всяко биологично лекарство блокира различен цитокин.

Отговорът спрямо биологичните медикаменти е строго индивидуален, но някои представители изглежда са по-ефективни за лечение на псориазиса от други. Според един обзор, обхващащ няколко проучвания, медикаментите, блокиращи два специфични протеина: интерлевкин 17 и 23, водят до по-явни резултати от препаратите, блокиращи тумор некрозис фактор алфа (TNF-алфа).

Инхибитори на интерлевкин-17:

 • Brodalumab
 • Ixekizumab
 • Secukinumab

Инхибитори на интерлевкин-23:

 • Guselkumab
 • Risankizumab-rzaa
 • Tildrakizumab
 • Ustekinumab (Also targets interleukin-12)

TNF-алфа инхибитори:

 • Adalimumab
 • Certolizumab pegol
 • Etanercept
 • Infliximab

Вашият лекуващ лекар ще съобрази лечението с целите по отношение на изчистването на кожата, с придружаващите Ви заболявания и според възможността да приемате инжекции или вливания с венозна система. В случай, че лекарството от първи избор не е повлияло на симптомите по желания начин, той ще Ви предпише друг биологичен медикамент.