Лечение на псориатичен артрит

Лечение на псориатичен артрит

След поставяне на диагнозата псориатичен артрит (ПсА) има много различни видове лечение, които вашият ревматолог ще обсъди с Вас и които включват:

  • Лекарства
  • Промяна на начина на живот и хранене
  • Физикални и професионални терапии

Има лечения, които повлияват само кожните симптоми, други които лекуват само симптомите на артрит и такива, които са насочени и към двете. Видът на лечението, който Вашият ревматолог ще препоръча, зависи от няколко фактора, включително тежестта на Вашия ПсА.

Лечението на псориатичен артрит може да включва:

 

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)

НСПВС могат да бъдат без рецепта или по лекарско предписание. Те помагат за намаляване на възпалението и облекчаване на болките и сковаността в ставите.

Кортикостероиди

Тези лекарства могат да се приемат през устата или да се прилагат под формата на инжекции. Локалното инжектиране на стероиди може да помогне за облекчаване на симптомите, когато са засегнати малък брой стави. Стероидите не се препоръчват за дългосрочно лечение на ПсА, но в определени случаи могат да се използват за облекчаване на остро, тежко възпаление и оток на ставите.

Локални средства

Локалните средства са лекарства, които повлияват кожните симптоми на ПсА и често са първото лечение, което се препоръчва при първоначалната поява на псориатични плаки. Локалните средства забавят възпроизвеждането на клетките и намаляват възпалението на кожата, причинено от псориатичните плаки.

Модифициращи болестта антиревматични лекарства (DMARD)

DMARD се използват за облекчаване на симптомите на болка и скованост в ставите и могат да забавят ставните увреждания при псориатичен артрит.

Перорални лекарства с малки молекули

Пероралните лекарства с малки молекули са насочени срещу имунните клетки и помагат за коригиране на свръхактивния имунен отговор, който може да причини възпаление, като по този начин помагат за намаляване на болката и подуването на ставите и за предотвратяването на по-нататъшното ставно увреждане.

Биологично лечение

Действието на тези средства е свързано с повлияване на определена част от имунната система, с което помагат за намаляване на възпалението, като по този начин водят до намаляване на болката в ставите, като също така могат да помогнат и за предотвратяване на допълнителни ставни увреждания при ПсА. Биологичните лечения понякога се приемат в комбинация с други DMARD.

Допълнителни терапии

Освен лекарствата, физическите упражнения като ходене, колоездене, йога, плуване и разтягане на тялото са други начини да се поддържате  активни и/или да намалите болката и напрежнието в ставите. Посъветвайте се с Вашия ревматолог за различните възможности, които може да са подходящи за Вас.

Защо е важно ранното диагностициране на псориатичния артрит

Възпалението на ставите, причинено от псориатичния артрит, може да доведе до увреждане на ставите и тъканите, което да се влоши с времето. Ако сте диагностициран с псориатичен артрит и имате симптоми на ПсА, това може да е знак за активност на възпалителния процес във Вашето тяло. Ето защо е важно да посетите ревматолог, който по подходящ начин ще разпознае, диагностицира и лекува псориатичния артрит, като не просто ще намали признаците и симптомите Ви, като болки в ставите, но и ще предотврати настъпването на по-нататъшни необратими ставни увреждания.

Лекарят, който Ви лекува понастоящем може да Ви насочи към ревматолог – лекар, който е експерт в диагностиката и лечението на псориатичен артрит.

Източник: https://www.psoriaticarthritisinfo.com/what-is-psoriatic-arthritis/treatment