Лечим ли е гнойния хидраденит? Какво да попитате Вашия лекар?

Лечим ли е гнойния хидраденит? Какво да попитате Вашия лекар?

Въпреки че гнойният хидраденит (супуративен хидраденит, ХС) е известен с псевдонима „обратно акне” (acne inversa), това трябва да ни е напомняне никога да не преценяваме нещо само по неговото представяне в Twitter. Защото ХС е по-различен проблем от акнето – и то мнооого гаден проблем.

(Знаем, че и акнето е гадно. Но попитайте който и да е човек с ХС и той ще Ви каже, че тук атаката е по-различна).

Това е състояние на кожата, което е свързано с периоди на изостряне с образуване на болезнени подутини под кожата и за разлика от много случаи на акне, всъщност няма лечение. По дяволите. Понякога те са пълни с гной. Понякога са дълбоки, твърди възли.

Но без паника! Можете да държите това състояние под контрол и да водите пълноценен, щастлив, здравословен начин на живот – просто ще трябва да направите някои промени и да се съобразявате с него, преди симптомите да станат наистина лоши.

Ще Ви преведем през този Лорд Волдемор на кожните заболявания, като Ви обясним какво е това, как да го лекувате и какво можете да очаквате.

Лечим ли е гнойният хидраденит?

Краткият и честен отговор е: Не.

Добрата новина: Ако бъдете рано диагностицирани и лекувани можете да си спестите най-лошото от него. Можете да предотвратите влошаване на симптомите ако му обърнете внимание възможно най-рано.

Ако още от началото имате правилното поведение, това може да Ви помогне да избегнете и усложненията, които могат да включват:

 • инфекции
 • обездвижване
 • депресия
 • някои доста упорити белези

Гадост. За щастие, предприемането на някои промени в начина на живот може да бъде решаващ фактор за избягване на изострянията. Така например, хората с наднормено тегло могат да намалят риска като свалят няколко килограма. Отказът от тютюнопушене също може да е от голямо значение.

Трябва да предприемете също и следните стъпки, за да намалите риска за влошаване на симптомите:

 • Избягвайте бръсненето на засегнатите места.
 • Носете широки дрехи (най-накрая можете да сте хипито, което винаги сте мечтали да бъдете).
 • Опитайте се да предпазите кожата си от прегряване или изпотяване.

Сериозно заболяване ли е гнойният хидраденит?

Към ХС не трябва да се подхожда лекомислено. Без подходящи грижи състоянието може да стане сериозно.

Лекарите използват системата на Хърли за клинично стадиране, за да опишат колко тежки са симптомите Ви:

 • Стадий I: Това е лек ХС, с изолирани лезии, които преминават с леки или без никакви белези. Бихте искали Вашият ХС да бъде хванат в този стадий.
 • Стадий II: Ако забелязвате лезии, които непрекъснато се завръщат, оставят белези и образуват тунели под кожата, които свързват подутините, значи имате умерено тежък ХС.
 • Стадий III: Може да имате широко разпространени лезии, които причиняват обширни белези и тунели – това вече е тежък ХС и може да доведе до други усложнения.

И сякаш бучките и циреите не са достатъчно досадни, но ХС може да се намеси също и в други области на тялото и ума Ви. Преглед на проучванията от 2019 г. показва, че при хората с ХС са по-чести проблемите с щитовидната жлеза.

ХС може да повиши също и риска за развитите на диабет, а в редки случаи и на рак на кожата. Ако все още не сте провели с Вашия лекар разговора за това какъв е риска при Вас за настъпване на други състояния, не забравяйте да повдигнете тази тема.

Преглед на изследване от 2019 г. показва, че депресията и тревожността са често срещани при възрастните с ХС. Ако имате някое от тези състояния и чувствате, че бихте могли да имате полза от подкрепа за Вашето психично здраве – Не се колебайте да я потърсите.

Може ли гнойният хидраденит (ХС) да премине без лечение?

ХС няма да изчезне от само себе си. ХС е прогресиращо заболяване, така че с времето ще се влоши, освен ако не получите лечение.

Непредсказуемостта е основна характеристика на ХС. Може да имате чести изостряния. Можете също така да имате дълги интервали на чиста кожа. Ако сте имали повече от две изостряния за 6 месеца е много вероятно дерматологът да Ви диагностицира с ХС.

Кои са най-добрите антибиотици за ХС?

Антибиотиците може да са точно това, от което се нуждаете, за да целунете Вашите обриви за сбогом. (Не ги целувайте буквално, това вероятно е доста неприятно и болезнено.) Дерматолозите често предписват антибиотици под формата на крем, гел или лосион, като например клиндамицин за хората с по-леки симптоми.

За умерените до тежки случаи вероятно ще получите рецепта за антибиотици, които да приемате през устата, и които могат да включват:

 • тетрациклин
 • клиндамицин
 • рифампин
 • метронидазол
 • моксифлоксацин
 • дапсон
 • ертапенем
 • бактрим

В зависимост от симптомите Ви може да се наложи да продължите да приемате антибиотиците дългосрочно в продължение на няколко месеца.

Те не са единствената Ви възможност за лечение на ХС. Вашият дерматолог може също да Ви предложи различни кремове, други лекарства, които оказват ефект върху цялата Ви система, хормонална терапия и лекарства за болка.

Хората с ХС може да се нуждаят и от операция. Но е по-добре да го овладеете много преди да стигнете до този момент.

Заразен ли е ХС? Предава ли се по полов път?

ХС не е заразен и не се предава по полов път. (Пфу.)

Някои партньори обаче може да не проявят разбиране за това. Най-добре е да обясните състоянието и да разговаряте открито, преди да си причините ненужно неудобни сексуални преживявания. А ако се уплашат, изритайте ги. Те просто не Ви заслужават.

Може ли да се разпространи ХС?

Въпреки че ХС не може да се разпространи върху други хора, той може да се разпространи в различни части на тялото Ви. С влошаването може да се появят и повече лезии. Изострянията на ХС обикновено настъпват там, където се образуват кожни гънки, които се трият една в друга – и да, това означава и долните зони.

Лезиите могат да обхванат следните области:

 • подмишници
 • задни части
 • слабини
 • зоната около гениталиите
 • гърди

Разпространението настъпва, когато инфектираните възли или циреи се спукат (и да, това боли дори при четене). Това е, което води до по-тежките симптоми, като образуване на тунели и белези.

Спирането на разпространението на лезиите е още една причина да искате да хванете отрано този проблем.

Кои са най-новите изследвания в областта на ХС?

В един изследователски преглед от 2020 г. ХС е определен като „едно от най-важните заболявания с неудовлетворени нужди в цялата област на дерматологията.“

Въпреки че тези думи може да не са точно това, което искате да чуете, но това означава, че изследователите научават все повече и повече за това как да помогнат на хората с това състояние.

В проучванията се посочва бермекимаб като лекарство, което показва обещаващи резултати за лечение на ХС. HCQ (хидроксихлорохин, да, този хидроксихлорохин) също може да има потенциал, но са необходими повече изследвания.

Наскоро хората на науката проучиха също как лекарите могат да използват инфликсимаб по-ефективно за лечение на ХС.

Фондацията „Гноен хидраденит” спонсорира изследователски проекти всяка година в подкрепа на по-широкото разбиране на ХС.

Така че това състояние въобще не е забавно. Но Вие сте в добри ръце и тези ръце научават все повече за това как да Ви помогнат да не се чувствате отвратително по време на влошаване.

Посланията

Ранната диагностика и лечение могат да Ви помогнат да се уверите, че ХС няма да Ви се бърка и да определя хода на целия Ви живот. Това обаче е прогресивно състояние и ще трябва да направите някои промени, за да намалите изострянията и да увеличите комфорта си по време на влошаване.

Посочените по-горе въпроси могат да дадат началото на полезен диалог с Вашия лекар. Поставянето на правилните въпроси ще Ви доближи до верните отговори и те ще допринесат много за това да живеете най-добрия живот с възможно най-малко лезии.