МЪЖЕТЕ БОЛЕДУВАТ ПО-ЧЕСТО ОТ ТЕЖКА ФОРМА НА ПСОРИАЗИС

МЪЖЕТЕ БОЛЕДУВАТ ПО-ЧЕСТО ОТ ТЕЖКА ФОРМА НА ПСОРИАЗИС

В множество страни по света съществуват регистри на пациентите, страдащи от псориазис. Изследователите установили, че в тези регистри има значително повече мъже, отколкото жени. Тази констатация провокира учените от Университета в Умео (Швеция) и Институт „Каролинска“ да проведат задълбочено изследване сред 5 438 пациенти с псориазис. Техните данни не само потвърждават, че жените страдат по-рядко от псориазис, но и доказва, че дамите значително по-рядко страдат от тежките форми на болестта.

Главният изследовател по проучването Маркус Шмит-Егенолф от Катедрата по обществено здравеопазване и клинична медицина на Университета в Умео обяснява, че по-високият брой мъже, които боледуват от тежки форми на псориазис, води и до логичния факт, че много повече мъже използват медицински услуги за лечение на заболяването.

Проучването се базира на шведския регистър за лечение на псориазис  и в него тежестта на заболяването се оценява по специален индекс, наречен PASI. Индексът PASI представлява златен стандарт за оценка на тежестта на псориазис  и измерва площта от тялото, засегната от псориазис и наличието на други утежняващи фактори. Използвайки този индекс, учените сравнили резултатите при мъжете и жените и открили, че жените имат значително  по-ниска стойност на този индекс, отколкото мъжете (5.4 при жените срещу 7.3 при мъжете). Констатациите, че псориазисът засяга по-тежко мъжете, се отнасят за всички възрасти и всички области на тялото, които могат да бъдат засегнати от заболяването, с изключение на главата.

„Тези резултати трябва да ни мотивират да отчетем разликите между половете при лечението на тежкия псориазис и съпътстващите го заболявания, като сърдечно-съдови и метаболитни заболявания“, обяснява Маркус Шмит-Егенолф.

„В продължение на повече от 70 години изследователите на това заболяване правят предположения, че жените страдат от по-леки форми на псориазис от мъжете. Нашето проучване е първото, което изследва разликите в тежестта на псориазис, според пола.,.

Псориазис е често срещано автоимунно заболяване с кожни прояви, което засяга близо три процента от световното население. В умерена или тежка форма болестта води до повишен риск от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. За разлика от повечето автоимунни заболявания като лупус, множествена склероза и ревматоиден артрит, от които боледуват повече жените, псориазисът, особено в тежката си форма, засяга по-често мъжете.

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170324104829.htm

Резултатите от проучването са публикувани в американското специализирано медицинско издание American Journal of Clinical Dermatology.