Надникнете в „черната кутия“ на Варна

Надникнете в „черната кутия“ на Варна

На 01 март 2014 г. (събота), от 10.00 до 17.00 часа Черната кутия, която вече промени представите на хората за псориазиса – в София, Велико Търново, Пловдив и Бургас ще посети Варна.

Дългоочакваното събитие ще се състои на пл. „Независимост“ 1 (до Оперетен театър – Варна). На мястото ще ви очаква председателят на „Асоциация на Хората с псориазис и Псориатични усложнения“ – Женя Ценовска.

На 18 декември 2013 г. минаващите покрай метростанция „Сердика“ в Столицата бяха изненадани от инсталирана „черна кутия“ с размери на стая и с отпечатани провокативни послания върху нея – „Изпитвам трудности да си намеря работа“, „Псориазисът не ми пречи да обичам истински“, „Никога не нося дрехи с къс ръкав, къси панталони и поли.“

Много хора се осмелиха да влязат в „черната кутия“ и да разберат повече за инициативата на „Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения“. За първи път в България по подобен начин се дава гласност на едно социално заначимо заболяване какво е псориазисът, както и за неговите обществени и психологически аспекти. „Черната кутия“ представлява мултимедийна зала, в която всеки може да види двете страни на заболяването: псориазисът, когато не се лекува и как това повлиява човешкият живот и псориазисът като заболяване, което не пречи на хората да водят пълноценен социален живот, когато има лечение.

Част от хората влезли в „черната кутия“ на излизане споделиха, че никога не са се замисляли за това какво преживява човек с псориазис, както и не са знаели какво се случва, когато пациентът не лекува псориазисът.

Псориазисът е хронично незаразно заболяване, свързано с имунната система, която кара кожните клетки да се делят твърде бързо. Това води до образуване на псориатични плаки, най-често разпознаваеми на лактите, коленете, кръста, скалпа, ухото. Много често, когато плаките са видими и заболяването излезе на „светло“ – хората срещат неразбиране и дори невъзможност да си намерят работа, поради погрешното схващане, че заболяването е заразно. За много пациенти освен естетичен проблем, псориазисът представлява и рисков фактор за развитие на сериозни животозастрашаващи заболявания като инсулт, злокачествени заболявания, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2 и артрит.

Всеки ще може да промени собствените си представи и заблуди за заболяването.

Влез в черната кутия!

Подай ръка на хората с псориазис, да излязат на светло!

https://www.varna24.bg/novini/print/481317.html