Начини за обезкосмяване на болни с гноен хидраденит и други съвети за къпане

Начини за обезкосмяване на болни с гноен хидраденит и други съвети за къпане

Гнойният хидраденит (супуративен хидраденит, СХ) и бръсненето изобщо не вървят ръка за ръка. Но означава ли това, че никога няма да можете да се обезкосмите?

Въпреки че обезкосмяването може да не Ви изглежда като въпрос на живот или смърт, може да бъде дразнещо и обезкуражаващо ако се наложи животът Ви и това да изглеждате възможно най-добре да се върти изцяло около ХС.

Ето няколко съвета как да се справите с обезкосмяването и да прекарате времето под душа по-щадящо по отношение на симптомите на ХС.

Начини за обезкосмяване при хора, живеещи с ХС

Обривите при ХС обикновено се появяват в областите с кожни гънки, като подмишници и областта на слабините. Премахването на окосмяването под мишниците може да се окаже сложно, ако сте с изостряне на заболяването си.

Няма лесен начин да премахнете космите от зоната, в която има обрив. Кожата със симптоми на ХС е силно чувствителна и всичко, което премахва космите, е хммм не особено щадящо по отношение на кожата Ви.

Бръсненето може да пореже кожата Ви, епилацията с кола маска придърпва кожата Ви, кремовете за депилация са изключително дразнещи и всички тези методи могат да предизвикат влошаване.

И все пак има начини за обезкосмяване на хората, които живеят с ХС. Вие заслужавате възможността да се чувствате страхотно от това как изглеждате. И така, ето как можете да постигнете баланса между лечение на състоянието си и поддържане обезкосмено тяло.

Използване на тример

Ииии имаме победител! Подстригването е най-добрият начин за намаляване на дължината на космите по време на изостряне на симптомите на ХС. С помощта на ножици или електрически тримери можете да подстрижете космите, така че да са по-малко забележими. И готово! По-малко косми.

Изцяло ли ще се отървате от космите? Не. Но това ги прави по-малко забележими и може да Ви помогне да бъдете самоуверени и със самочувствие, без да се налага да си причинявате болка и дразнене.

Когато се подстригвате, внимавайте да не се порежете. Електрическите тримери може да са най-добрият вариант, тъй като имат предпазители, които държат бръснача на безопасно разстояние от кожата.

Бръснене

И още веднъж: Не се бръснете, когато сте с изострен ХС.

Бръсненето на раздразнената кожа само ще влоши нещата. Ако имате изостряне на обрива под мишниците, все още можете да обръснете краката си. Но със сигурност бихте искали да държите самобръсначката далеч от всички възпалени зони.

Дори и да бръснете други части на тялото си, бъдете внимателни. По-дълбоките одрасквания и порязванията понякога могат да причинят ново изостряне. Не забравяйте винаги да използвате чист, остър бръснач; нанасяйте плътно овлажняващ гел за бръснене; не бързайте.

Бръсненето на възпалено място ще бъде ужасно болезнено и ще удължи изострянето. Най-добре е да го избягвате.

Кола маска

Епилацията с кола маска е почти извън играта. Някои хора твърдят, че кола маската (особено в областта на бикини линията) води до повече изостряния на ХС. Въпреки че всъщност няма проучвания, които да потвърдят това, все пак е най-добре да се избягва кола маска, тъй като тя може да предизвика още повече дразнене.

Ако обичате да използвате кола маска, може все пак да успеете да епилирате долната част на краката си или други зони без гънки и в които никога не сте имали обриви. И все пак, в рискът едва ли си струва.

Депилиращи кремове

Кремовете за обезкосмяване като напр. Nair може да бъдат от полза при някои хора, но не са добра идея, ако имате ХС. Те са изключително агресивни към кожата Ви и биха били изключително болезнени, ако се прилагат близо до обрив.

И отново, бихте могли да ги използвате върху краката си, но най-добре е да ги държите настрана.

Лазерна епилация

Представеното досега не е много обнадеждаваща по отношение на обезкосмяването при ХС. Единственият начин да се отървете напълно от космите е да опитате лазерна епилация. Въпреки че все още няма гаранция за ефекта, има някои доказателства, че може да се отървете от космите си и да помогнете на състоянието на ХС.

Резултатите от едно проучване от 2011 г. при 18 души с ХС показват, че лазерните лечения (същия вид, използван за лазерна епилация) подобряват ХС като цяло. Участниците са съобщили, че симптомите им се подобряват и те се чувстват по-добре след лазерното лечение.

Това е просто малко проучване, необходими са много повече изследвания преди да насочите спокойно най-близкия лазер към краката си. Но може да се предположи, че използването на лазери за премахване на косми може да не влоши кожата толкова, колкото другите методи.

Лазерното лечение, независимо дали при ХС или просто за обезкосмяване, изисква множество процедури и не е евтино. Също така не е ефективно при всички, тъй като лазерът действа върху тъмните косми, разположени върху светла повърхност. Ако имате по-тъмна кожа или по-светла коса, лазерното лечение може изобщо да няма ефект при Вас.

Лазерното лечение може също така, да бъде болезнено за хората с ХС. Така, въпреки че някои ограничени данни предполагат, че с лазер могат да се третират засегнатите от ХС зони, самият процес е болезнен.

Затова е важно да претеглите потенциалните рискове от лазернате епилация, в случай че страдате от ХС. Но ако имате достатъчно пари и окосмяването по тялото влияе на Вашата увереност, може би си заслужава да опитате.

Как да се справите с излишното окосмяване по тялото?

Може да се наложи да се примирите с наличието на малко повече косми по тялото си по време на изостряне на ХС. Може да почувствате и неудобство заради космите под мишниците си или в областта на бикини линията.

Няма нищо лошо ако не можете да се примирите лесно космите си. Това може да е голяма промяна, особено ако сте свикнали с редовното обезкосмяване.

Не забравяйте обаче едно нещо – няма медицинска или хигиенна причина за бръснене. Не е по-чисто. Много мъже никога не се бръснат и обществото не ги приема като чудовища. Така че, ако хората се държат осъдително, трябва да го преодолеят и да продължат напред.

Опитайте се да постигнете мир със своите обриви и малко по-космати моменти и не се колебайте да започнете да премахвате космите си по обичайния начин, веднага след като изострянето Ви премине.

Съвети за къпане за постигане на гладка, щастлива кожа

Все още можете да имате мека, гладка кожа, дори ако има малко допълнителна косми. Освен това къпането е чудесен начин за намаляване на симптомите на ХС.

Ето няколко съвета, за да направите времето под душа по-щастливо за Вашата кожа:

Антибактериален сапун

Съществува малък риск от развитие на инфекция при ХС и използването на антибактериален сапун може да Ви помогне да намалите този риск. Можете да го използвате за цялото си тяло, но не забравяйте да го използвате на всички места, където обикновено имате обриви.

Топла вода

Избягвайте горещите вани или душове, тъй като прекомернара топлина може да раздразни кожата Ви. Поддържайте водата топла и приятна и кожата Ви ще хареса това.

Топъл компрес

Може да се чувствате добре ако дори по време на душ прилагате топъл компрес върху обривите. Просто намокрете кърпа и я поставете върху раздразненото място. Допълнителната топлина и хидратация ще облекчат болката и дискомфорта.

Ако се чувствате малко неудобно, можете да направите това и във ваната.

Овлажняване

Веднага след като излезете от душа, използвайте нежен овлажнител. Най-добре избягвайте всякакви продукти с аромат, тъй като парфюмите могат да раздразнят кожата Ви.

Ако имате изостряне на обрива и тази зона е чувствителна, не е нужно да поставяте лосион върху засегнатата област, но не забравяйте да овлажните останалата част от кожата си. Тата тя ще бъде хубава и мека (дори и да има малко допълнителни косми).

Облечете се удобно

След душа облечете удобни дрехи. Изберете нежни тъкани като памук и коприна, за да избегнете триене, което може да раздразни кожата ви.

Някои хора предпочитат да носят наистина широки дрехи, които не докосват кожата много, докато други предпочитат по-тесни варианти като панталони за йога. От Вас зависи. Ако дишащите панталони за йога са Ви по-удобни и осигуряват по-малко триене, изберете тях.

Без значение дали ще изберете по-широки или прилепнали дрехи, важно е да се уверете, че материята е дишаща и я чувствате добре върху кожата си.

Към момента няма богат избор от безопасни, ефективни възможности за обезкосмяване по време на изостряне на симптомите на ХС. Но все пак не сте напълно лишени от варианти.

Подстригването на космите, без да ги премахвате, може да Ви бъде от полза. Лазерната епилация може да Ви помогне да се отървете от космите и да подобрите симптомите си, но може да бъде болезнена и скъпа и не винаги е ефективна.

В противен случай отделете малко време под душа, за да поглезите кожата си. И не забравяйте, че изглеждате страхотно, дори ако под мишниците ви има малко косми.