Отказват маникюр и масаж на болни от псориазис

Отказват маникюр и масаж на болни от псориазис

Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения алармират  медиите и институциите, че на техни пациенти им отказват маникюр,  масаж и дори работа заради страх, че болестта е заразна. Оттам  изпратиха декларация против дискриминацията на хората с псориазис у нас с призив статуквото да се промени. „Много от нас се чувстват неловко и се срамуват при общуването си с околните. За да не бъдем осъждани заради „дефектите“ по кожaта ни често го крием, страхуваме се да създаваме нови приятелства. Често нашият професионален живот е ощетен. Понякога крием болестта си от колегите”, се казва още в обръщението към медиите и институциите.

Сблъскваме се с различни ситуации – отказват ни маникюр, когато видят ръцете ни, прическа, масаж, срам ни е да ходим на басейн или плаж, защото ни гледат с подозрение и се шушкат, а през лятото носим къси панталони и тениски, тъй като поне един човек в градския транспорт се пази със страх от нас да не се зарази”, разказват още пациентите.

„Нуждаем се от Вашата подкрепа и помощ, защото имаме право на живот, както всички останали хора. Отправяме към Вас апел, заедно да кажем СТОП НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА на хората с псориазис и псориатични усложнения. Защото псориазисът не е заразна болест!,” призовават от пациентската организация.

Хора с псориазис дефилираха на първото модно ревю у нас, което се проведе през уикенда в столицата. Ревюто под наслов „Погледни отвъд външността ми“ се организира от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ). Целта на събитието е да повиши толерантността на обществото към пациентите с псориазис, както и да покаже, че псориазисът не е просто козметичен проблем, а сериозно системно възпалително заболяване, което може да доведе до много тежки усложнения.

Близо 150 000 души у нас страдат от псориазис и често се сблъскват с неразбиране, предразсъдъци и дори страх, въпреки че псориазисът е хронично автоимунно заболяване и не е заразен.

Идеята на модното ревю е моделите първоначално да дефилират зад паравани, като по този начин се виждат само сенките им, след което излизат отпред, за да разкрият себе си. По този начин пациентите искаха да покажат, че често са отхвърляни от обществото и поради това крият заболяването си, както и че псориазисът не е просто козметичен проблем.

Дизайнерите от Knapp, модна марка която провокира нестандартно мислещите и артистични хора, представиха колекция, специално създадена за участниците в ревюто и вдъхновена от идеята за разкриване на красотата, която всеки човек притежава. Дрехите, типично в модерния стил на марката, умишлено не прикриват засегнатите от псориазис части на тялото, а напротив – показват смело какво е да живееш с тази болест.

Акцентът на модното ревю бе поставен върху хората – непрофесионални модели – мъже, жени и деца с псориазис, като водещата на събитието Мария Силвестър представи личната история на всеки един от тях. Сред гостите присъстваха специалисти от модната индустрия, журналисти и известни личности сред които  актрисата Биляна Петринска, Евгени Минчев  и др.

Разнообразието от рокли, гащеризони, ризи, панталони, поли и смокинг ще остане за спомен за участниците в ревюто.

Какво не знаем за псориазиса:
– Псориазисът е хронично системно възпалително заболяване, при което се появява обрив по кожата на тялото, ръцете и краката, и окосмената част на главата.

– Той не е толкова болест на кожата, а преди всичко заболяване на целия организъм, който обикновено е свръхинтоксикиран. Може да се каже, че псориазисът е очистителна реакция на организма, който се освобождава от токсините през кожата.

– При заболяването често се засягат и ноктите, а при по-тежките форми е възможно възпалението да обхване и ставите, което да доведе до ставни болки и деформации.

– Псориазисът не е заразен! Не се причинява от вируси или от бактерии, ето защо не може да се предаде при битов или социален контакт, нито при допир, нито при целувка, нито при полов акт.

– Болестта е доста разнолика, което затруднява поставянето на диагноза.

– Не се лекува, но съществуват различни терапии, които позволяват на пациентите да водят нормален живот. Вече и в България се прилагат биологични препарати, които повлияват на  умерено тежки до много тежки форми на псориазис.