Пациентка с псориазис: „Мислеха, че съм крастава!“

Пациентка с псориазис: „Мислеха, че съм крастава!“

Галя от дете се бори със заболяването псориазис

„Имало е много странни ситуации, как да обясня на хората какво ми има. Когато се ожених, работех касиер на билети на автогарата в Мездра. Дойде клиент, с когото сме се засичали в кожните отделения. Тогава стана страшно. Той ми каза: „Знам те! Ти си крастава!“ Изреди още подобни обиди. Приех го съвсем спокойно, тъй като имам псориазис още от дете. Дъщеря ми го наследи и дори аз я диагностицирах“, разказва пред вестник „Днес“ Галя Иванова от Мездра.

В началото лекари й казвали, че има липса на витамини, никой не знаел много за заболяването. През комунизма й било най-трудно, защото не можела да носи къси ръкави или поли. На дъщеря й Дени също не й било леко, когато преди 5 г. разбрала, че и тя има псориазис. Хубавото момиче не си позволявало да показва краката си освен на морето.

„Да видиш човек целият в червени, лющеещи се крайници, мнозина се плашат. Винаги съм съветвала дъщеря си да казва веднага от какво е болна, за да няма стресови ситуации. Моят мъж ме е приел с такова заболяване и до ден днешен нищо не ми е казал“, разказва още Галя