Перспективи за пациентите с псориазис

Перспективи за пациентите с псориазис

Натискът на обществото и желанието на човек да изглежда перфектно наистина могат да са тежко бреме за хората. Някои от тях може дори да чувстват, че всяка мисъл се върти около външния им вид. Хората, които живеят със сериозни кожни заболявания, като псориазис, изпитват това на съвсем друго ниво. Въпреки че всички знаем, че несъвършенствата на всички „перфектни“ тела са били коригирани с компютър преди публикуване на снимките, усещането, че не си достатъчно добър, продължава да нараства в теб с всеки следващ пристъп на псориазиса.

Порочният цикъл стрес-кожа

За хората, които страдат от сериозни кожни заболявания, ежедневните стресови фактори могат да предизвикат обостряне на заболяванео. За разлика от някои други състояния, симптомите на вашето заболяване са видими върху кожата ви и това може да доведе до негативни чувства от страна на останалите – зяпане, странни погледи, нежелани въпроси, както и от вас самите – чувство на срам, смущение. За съжаление мнозина смятат, че просто трябва да се научат да се справят с това.

Аз лично съм преживявала този порочен кръг – винаги когато съм била напрегната, стресирана или нервна, псориазисът е оказвал пряк ефект върху кожата ми, повлиявайки на самочувствието и емоциите ми, причинявайки още повече стрес. По време на пристъпите като психологически защитен механизъм се изолирах възможно най-много. Потъвах в самосъжаление. Срамувайки се от кожата си, постоянно имах чувството, че не принадлежа никъде. Най-лошо беше чувството на безпомощност. Въпреки че постоянно бях в контакт с различни лекари, които се опитваха да ми предоставят най-добрите възможни грижи, аз се чувствах съвсем сама с болестта си.

Значението на психологическите грижи

От собствен опит мога да кажа, че освен да работите с вашия лекар, за да намерите най-добрата грижа за кожни си симптоми, е изключително важно да получите подкрепа и за психичното си здраве. Сега дори има и специалисти, наречени психодерматолози, които работят в тази област, помагайки на хората със сериозни кожни заболявания. Чрез това психо-дерматологично лечение хората, живеещи с кожни заболявания, се научават да разбират връзката между физическите и психологическите симптоми, което им помага да приемат диагнозата си и да разберат, че тя не ги определя като хора, за да могат отново да се почувстват свободни в собствената си кожа.

Тази терапия не може да реши всичките ви проблеми, но ще ви помогне да осъзнаете важността на вашето психично здраве, връзката му с вашата кожа и как да се научите да се справяте по-добре във вашето ежедневие. Осигуряването на самопомощ чрез работа върху психичното здраве може да помогне на пациентите да се справят с болестта си и да отговори на някои техни въпроси като: Как да се науча да обичам себе си? Как да се срещам с други хора? Какво мога да направя за болестта си? Как мога да си върна живота и да се почувствам свободен от болестта си?

За мен ключът към успеха беше намирането на комбинацията от правилното лечение и психологическа подкрепа, която ме научи да приемам себе си такава, каквато съм. В резултат на това, най-после вече не се чувствам сама или затворена в кожата си.

Пътят към това да се чувствам здрава както физически, така и психически беше труден и болезнен за мен – отне ми повече от 40 години, за да намеря най-подходящия за мен път. Днес фокусирам енергията си върху предаването на моите знания, надежда и опит на други засегнати хора в моя уебсайт –  https://www.hautinfo.at/. Убедена съм, че и вие можете да намерите своя личен път към това да се чувствате добре в собствената си кожа! Персонализирани материали за това как да комуникирате с вашия лекар можете да намерите на платформата Let Me Be Clear.