„Погледни отвъд външността ми“ – различното ревю

„Погледни отвъд външността ми“ – различното ревю

Отхвърляни, дискриминирани, обиждани – най-често такова е отношението към хората с псориазис в нашето общество. За съжаление, в повечето случаи дължащо се на ниска информираност и непознаване спецификата на заболяването. На всички онези, които не намират в себе си куража, желанието, човещината, да протегнат ръка към близо 150 000-те души, диагностицирани с псориазис у нас, които извръщат глава, когато ги видят или се поддават на предразсъдъците си, ние от Sense4Style.com искаме да кажем: „Хората с псориазис са страхотни!“.

Уязвими заради своята слабост, изразяваща се в нещо, което не зависи от тях, хората с псориазис всеки ден се сблъскват с жестокото отношение на света около себе си, преглъщат болката и крият сълзите, предизвикани от неразбирането на техния проблем. И въпреки всичко съумяват да останат човечни и открити, може би много повече от физически здравия социум. Те не се опитват да натрапят присъствието си, а просто да покажат какво е да живееш с тази болест и да трябва да се бориш за своето място под слънцето, което по природа ти принадлежи.

senki3_1

Именно това бе посланието на първото модно ревю със сенки у нас, инициирано от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения и модната марка Knapp в подкрепа на всички, страдащи от заболяването. Под наслов „Погледни отвъд външността ми“ дефилето бе организирано с цел да бъде повишена толерантността на обществото към пациентите с псориазис. По този начин моделите – хора, диагностицирани със заболяването или такива, чийто близки се борят с него, показаха смело какво е да живееш с псориазис.

Самата концепция на ревюто не случайно бе тематично зададена като „първото ревю със сенки“. Първоначално моделите дефилираха зад параван, като по този начин се виждаха само силуетите им. След това излизаха отпред, за да разкрият себе си. Така те искаха да покажат, че често са отхвърляни от обществото и поради това крият заболяването си, както и че псориазисът не е просто козметичен проблем.

senki2_1

Колекцията на Knapp, модна марка която провокира нестандартно мислещите и артистични хора, бе специално създадена за участниците в ревюто и вдъхновена от идеята за разкриване на красотата, която всеки човек притежава. Дрехите, типично в модерния стил на марката, умишлено не прикриват засегнатите от псориазис части на тялото, а напротив – показват смело какво е да живееш с тази болест.

По този начин акцентът бе поставен върху хората, а водещата на събитието Мария Силвестър представи личната история на всеки един от непрофесионалните модели, засегнат от псориазиса. Сред гостите в публиката присъстваха специалисти от модната индустрия, журналисти и известни личности като актрисата Биляна Петринска и светския PR специалист лорд Евгени Минчев.

senki1_1

Колекцията дрехи на Knapp включваше модели, характерни за марката, с индивидуален стил и тенденция – пастелни тонове, изчистени линии или щампи върху материи като сатениран памук, фина вълна, копринена органза. Разнообразието от рокли, гащеризони, ризи, панталони, поли и смокинг ще остане за спомен за участниците в ревюто.

Ива Димова, заместник – председател на „Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения“, трогна публиката с апела си за толерантно отношение.

„Искаме да повишим толерантността на българите към хората с псориазис. Тази болест не може да се предаде при битов или социален контакт, нито при допир, целувка или полов акт. Няма причина да се дистанцираме и да страним от близките ни само защото тяхната кожа изглежда различно. Като човек, който е с псориазис, аз призовавам хората да погледнат отвъд външността ни и да ни подадат ръка!“, каза тя.

Iva Dimova_zam predsedatel na AHPPU i Ivan Dimitrova_Predsedatel na Bulgarski Pacientski Forum_1

И тъй като отношението към хората с псориазис често е продиктувано от ниската информираност, ето какво е важно да знаете за него:

  • Псориазисът е хронично системно възпалително заболяване, при което се появява обрив по кожата на тялото, ръцете и краката, и окосмената част на главата.
  • Псориазисът не е толкова болест на кожата, а преди всичко заболяване на целия организъм, който обикновено е свръхинтоксикиран. Може да се каже, че псориазисът е очистителна реакция на организма, който се освобождава от токсините през кожата.
  • При заболяването често се засягат и ноктите, а при по-тежките форми е възможно възпалението да обхване и ставите, което може да доведе до ставни болки и деформации.
  • Псориазисът не е просто козметичен проблем, а сериозно системно възпалително заболяване, което може да доведе до много тежки усложнения.
  • Псориазисът е доста разнолик, което затруднява поставянето на диагноза.
  • Псориазисът не се лекува, но съществуват различни терапии, които позволяват на пациентите да водят нормален живот. Вече и в България се прилагат биологични средства, които повлияват на умерено тежки до много тежки форми на псориазис.

Uchastnici, dizaineri Knapp, Maria Silvestur, Balet Nova, Iva Dimova_1

Ние се присъединяваме към апела на хората с псориазис в България. Те се нуждаят от Вашата подкрепа и помощ, защото имат право на живот, както всички останали хора. Отнасяте се с тях по естествен начин в работата, в училище, в козметичния салон или в басейна!

Спомнете си думите на майстора на късия разказ Елин Пелин: „То целият свят е болен, синко. Едни от това, други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш тялото желязно, а душата – гнила.“, както и тези на Малкия принц „Най-същественото е невидимо за очите. Най-същественото се вижда само със сърцето!“. И подайте ръка!

https://www.sense4style.com/pogledni-otvad-vanshnostta-mi-razlichnoto-revju/