Преразглеждат решение, затрудняващо достъпа до биологично лечение на псориазис

Преразглеждат решение, затрудняващо достъпа до биологично лечение на псориазис

Новото решение на здравните власти, което усложнява достъпа до скъпоструващо лечение на над 7000 пациенти с псориазис и ревматологични заболявания, ще бъде преразгледано. След среща на пациентски организации с експерти от Здравната каса от институцията признаха за грешки и несъответствия в мотивите за взетото решение.

То предвижда отделните комисии по градове, които дават одобрение за започване на лечение с биологични препарати, да бъдат закрити и функцията им да изземе една комисия в София. Това според пациентите ще доведе до забавяне на издаването на решения, а също и ще затрудни болните, които задължително ще трябва да пътуват до столицата, за да бъдат одобрени.

Към момента около 7000 души с псориазис, псориатичен артрит, ревматологичен артрит и други заболявания имат нужда от скъпоструващо биологично лечение. Комисиите, които сега одобряват пациентите за тази терапия, са две във София, една в Кърджали и една в Стара Загора. Новото предложение на здравните власти предвижда три от тях да се закрият и да остане само една в София.

Ива Димова, председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения коментира: „Пациентите, които се нуждаят, ще трябва да пътуват до една единствена комисия, която е в София. Вместо да улесним техния достъп до лечение, ние ще го забавим по този начин, съответно те ще се забавят в тежкото си състояние, в което се намират, а някои от тях дори няма да дойдат до София. Тук говорим само за комисиите за скъпоструващо лечение, към момента те са четири. Предложението, което е прието, е да остане една единствена в Александровска болница, срещу което ние сме против. Даже бихме искали разширяване и за това стана въпрос на срещата. Разширяването да бъде във Варна и Кърджали“.

След среща с представители на Здравната каса обаче били установени несъответствия в определени документи, допълва Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум“: „Една от грешките в стенограмата е, че лечението на месец струва 15 000 лева. Техническа грешка е, не струва 15 000, а около 1200-1500 лева“.

Предстоят още преговори по темата, по време на които с категоричност ще се реши дали идеята за окрупняване на комисиите ще отпадне.

Копирано от standartnews.com