Псориазисът и Вашия сексуален живот

Псориазисът и Вашия сексуален живот

Псориазисът може да промени начина, по който чувствате тялото си, особено когато сте с романтичния си партньор. А когато заболяването засяга областта на слабините или гениталиите, сексът може да бъде болезнен и да влоши симптомите.

Това не означава, че трябва да избягвате близките отношения. Псориазисът не трябва да пречи на Вашия здравословен и задоволителен любовен живот.

Говорете за това

Поставете картите си на масата предварително, за да можете после да се насладите на момента, вместо да се притеснявате какво може да се случи или какво мисли Вашият партньор. Споделянето на Вашите притеснения може да е достатъчно за преодоляването им.

Когато сте с нов партньор, бъдете открити относно Вашето заболяване. Обяснете, че състоянието Ви не е заразно и не се предава чрез целувки, прегръдки или правене на любов. Тъй като псориазисът в областта на слабините и гениталиите Ви може да изглежда като полово предавана болест, може да се наложи да успокоите партньора си, че това не е инфекция. (Не можете да отговорите на всички въпроси на Вашия партньор? Поканете ги при следващото си посещение при лекар.)

Споделете с Вашия партньор кое Ви доставя удоволствие и кое не. Ако имате пристъп на заболяването или сексът е твърде болезнен, бъдете честни. Сексът е само една част от интимността. Вместо това потърсете други начини да се докосвате и да бъдете заедно. Бонус: Това може да направи секса още по-добър следващия път.

Задайте подходящо настроение

Изборът на подходящо бельо или бельо, което да разкрива определени стратегически части от тялото Ви може да ви помогне да се чувствате секси и уверени. Изберете копринено, ленено или памучно бельо. Синтетичните тъкани като найлон или полиестер задържат топлината и могат да прилепнат върху сухата, напукана кожа. Те могат дори да предизвикат влошаване на състоянието.

Същото се отнася и за спалното бельо: Естествените материи са по-добри. Спалното бельо в светъл или бял цвят ще Ви помогне да прикриете отделените люспи. А на фона на тъмни цветове следите от кръв няма да се забелязват толкова много.

Разбира се, слабото или липсващо осветление може да Ви помогне да се чувствате по-прикрити, когато за първи път разголвате кожата си. Успокояващата музика и успокояващите аромати като лавандула, ванилия, портокал, кедър и тамян (от свещи или дифузер за етерична масла) също могат да Ви помогнат да се отпуснете. А след като веднъж започнете, вниманието Ви и това на партньора Ви вероятно ще бъдат насочени към други неща.

Използвайте лубриканти

Лубрикантите помагат за намаляване на триенето, което може да направи секса болезнен. Не забравяйте да изберете лубрикант с охлаждащо действие. Те обикновено съдържат мента и други успокояващи билки. Затоплящите лубриканти често съдържат люти чушки и подправки, които могат да предизвикат влошаване.

Продължение

Или си направете свой лубрикант с кокосово масло. То поддържа кожата влажна и може да успокои чувството за парене и сърбежа.

Обработеният с лубрикант презерватив също намалява дразненето. Потърсете безлатексови; някои лекарства за генитален псориазис могат да причинят изтичане или скъсване на презервативите от латекс.

Полагайте грижи за кожата си

След секс почистете внимателно областта на гениталиите си и изпотената кожа, след което сложете лекарството за псориазис, което използвате и подходящ овлажнител.

Овлажняването е ключово за поддържането на кожата Ви здрава. Потърсете кремове за лице и тяло без алкохол, аромати или оцветители, за да избегнете допълнително дразнене. Някои хора са много доволни от естествените масла като кокос или авокадо. Нанасяйте ги след баня или душ, докато кожата ви е все още влажна, и винаги, когато чувствате кожата си суха.

Не се страхувайте  сами да споделите симптомите си на псориазис, особено в областта на слабините, тъй като Вашият лекар може и да не Ви попита. Лечението може да ви помогне да подобрите състоянието на кожата си и да се почувствате по-добре и по-комфортно в тялото си.

Грижете се за себе си

Ще Ви бъде трудно да се справите със състоянието си ако сте тревожни или притеснени. Продължителният стрес може да предизвика промяна в хормоните, като по този начин подтисне сексуалното Ви желание като начин организма Ви да се съсредоточи върху оцеляването. А стресът е често срещана причина за обостряне на псориазиса.

Приемането на псориазиса като част от живота Ви е важна стъпка. Това е част от това, което Ви определя. Вашият партньор с когото правите секс трябва да Ви приема такъв какъвто сте и да харесва всичко във Вас. Ако Вашето състояние го отблъсне, това означава, че вероятно това не е човека, с когото ще се свържете и по всички останали начини.

Помислете за подходящо консултирате или за терапия, които да Ви помогнат да изградите самочувствието и увереността си. Можете да работите с терапевта си върху това как спокойно да повдигате въпросите, свързани със секса, и как да се научите да говорите за това.

Редовните физически упражнения ще освободят ендорфини, които повишават настроението ви и помагат за възстановяването на баланса на половите Ви хормони. Ще спите по-добре и ще имате повече енергия. Практикуването на йога, медитация и смях, дори за 10 минути на ден, също може да облекчи напрежението и да възстанови Вашето либидо.

А сексът облекчава стреса, така че може да Ви помогне и за всичко останало!

Дайте си време

Не бързайте с интимността. Когато сте си дали шанса да се опознаете и да изградите доверие между Вас, ще Ви е по-лесно да се чувствате свободни и секси между чаршафите.

Източник: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-sex-tips