Псориазисът не е заразен

Псориазисът не е заразен

Над 90 хил. българи страдат от заболяването

Червени петна по кожата, покрити от сребристи люспи, суха напукана кожа, като на някои участъци може да има прокървяване, сърбеж, парене или болка, задебелени нокти, с неравна повърхност, оток, болка и затруднена подвижност на ставите! Това са част от признаците, по които лекарите разпознават псориазиса. Той е често срещано заболяване на кожата с хронично-рецидивиращ ход, т.е. периодите на обостряне са последвани от такива на липса на активност на заболяването. Характеризира се с поява върху различни части от кожната повърхност на специфични промени. Измененията по кожата са с характерна локализация – лакти, колене, кръст, окосмена част на главата. През последните години стана ясно, че промени на кожата и ставите, които дълго време бяха смятани за единствените прояви на болестта, са съпроводени с промени в метаболизма на мазнинните и атеросклеротични промени на съдовете.
Смята се, че псориазисът засяга 2-3% от бялото население на планетата. По-рядко се среща в тропиците и при тъмнокожи лица. Заболяването засяга почти равномерно мъже и жени, като се установява лека тенденция за превалиране сред жените. Средната възраст за поява на страданието е около 28 г., а 10-15% от новите случаи са започнали преди навършването на 10-годишна възраст.

Причината за поява

на псориазис може да е инфекция, лекарства, стрес или наследственост. Около 1/3 от хората с псориазис са в състояние да идентифицират роднина с псориазис. Смята се, че ако една майка има псориазис, с 15% се увеличава вероятността и детето да развие заболяването. Ако и двамата родители имат псориазис шансът е 75%. Ако едно дете развие псориазис и никой от родителите не е засегнат, има 20% възможност братът или сестрата също да развие псориазис. Причината е, че това състояние може да се появява през поколение, но някъде може да се появи фамилна връзка чрез един от двамата родители.
Появата на псориазис

при деца

може да е предизвикана често след инфекция на гърлото поради стрептококови бактерии. Този тип псориазис е известен като точковиден псориазис или псориазис дъждовна капка. Наречен така, защото се проявява по тяло под формата на люспеста капчица – оформена като петна. Многобройни, малки, червени, люспести петна бързо се разпространяват на голяма площ от кожата. Дланите и стъпалата обикновено не са засегнати.

Локални фактори

влошаващи псориазиса, може да са травми (физична, химична, електрически ток, хирургична, инфекциозна и възпалителна); слънчева светлина – при повечето пациенти слънчевата светлина се отразява благоприятно върху развитието на псориазиса.

Системни фактори

влошаващи псориазиса, са инфекции  – стрептококовата инфекция на гърлото предизвиква поява на един от клиничните варианти на псориазис – psoriasis guttata; медикаменти – най-често обвинявани лекарства за псориазис са литиеви соли, бета блокери, АСЕ инхибитори, тетрациклин, нестероидни противовъзпалителни, антималарици и др.; психологически фактори – стрес, емоционални фактори – често пациентите с псориазис съобщават за влошаване на заболяването след психологически стрес; тютюнопушене; алкохол; студен климат; ендокринни фактори – тежестта на псориазиса варира в зависимост от хормоналните промени. Пиковете на заболяването са през пубертета и менопаузата. По време на бременност симптомите се подобряват. Затлъстяването също е един от факторите, които влошават протичането на псориазис; при инфектираните с HIV се наблюдава активиране и влошаване на псориазиса.
Леките случаи на псориазис могат да бъдат само естетичен проблем, но при по-тежките случаи може да има болка в кожата и ставите, които да доведат до инвалидизиране на човек.
По статистически данни на СЗО в България има над 90 хил. души с псоризис – от лека до тежка форма. Нито един от тези пациенти не получава лечение по Здравна каса.

Дискриминират пациентите

с псориазис, съобщиха преди дни от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения. Хората с тази диагноза са отбягвани и унижавани, често работодатели избягват да назначават хора с това заболяване. Според актуални проучвания у нас 67% от пациентите с псориазис твърдят, че се чувстват изолирани и отбягвани в социалните си контакти, също 67% са с ниска самооценка, а 83% се обличат със затворени дрехи и избягват спортни активности поради болестта си. По тази причина пациентската организация започна кампания под наслов „Подай ръка на хората с псориазис, за да излязат на светло“. В София и в няколко областни града ще бъде инсталирана мултимедийна зала във вид на голяма черна кутия, отворена за всички. Така посетителите ще могат да видят фотоси на хора, засегнати от болестта и надписи на стените с техни мисли, изразяващи преживяванията им. После, когато излязат на светло, гостите на „кутията“ символично ще изразят подкрепата си към боледуващите. Идеята е по този начин да бъде привлечено вниманието на институциите към проблемите на тази група болни.
У нас здравната каса не покрива стойността на медикаментите за лечение на псориазис, което затруднява силно пациентите и нерядко ги изправя пред невъзможност да ги закупят.

 

https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=68928