Псориазис и бременност – какво трябва да знаете?

Псориазис и бременност – какво трябва да знаете?

Готови сте да забременеете и се чудите дали псориазисът може да е проблем. Ще трябва ли да промените лечението си? Може ли псориазисът да се влоши, да изчезне или да остане почти същият?

Всяка бременност и псориазис – са уникални, но има няколко неща, които трябва да знаете и неща, които ще искате да направите, за да се подготвите, преди бебето да се появи.

Подготовка за бременност

Псориазисът не влияе на шансовете Ви да забременеете. Но като всяко друго състояние, разумно е да кажете на акушер-гинеколога за Вашия псориазис. Също така е добра идея да обсъдите плановете си за бременност с лекаря, който лекува Вашия псориазис. Избягвайте по възможност стреса – това е добре и за псориазиса и за бременността.

Лекарство за псориазис

Попитайте Вашия лекар дали Вие или Вашият партньор трябва да спрете някои лекарства, докато се опитвате да забременеете. Някои лечения за псориазис не са безопасни за приемане преди и по време на бременност или докато кърмите.

Избягвайте тези лечения:

Орални ретиноиди. Шансът Вашето бебе да се роди с вродени дефекти се увеличава много, ако приемате тези лекарства. Лекарите обикновено не ги препоръчват, като лечение на жени в детеродна възраст.

Локални ретиноиди. Локалните ретиноиди попадат върху кожата. Те не са толкова рискови по време на бременност, колкото оралните ретиноиди, но трябва особено да ги избягвате , когато се опитвате да забременеете. Трябва да спрете поне 2 седмици, за да се изчисти от Вашата система, преди да се опитате да забременеете.

Метотрексат (Rheumatrex). Това лечение може да доведе до неправилен растеж на части от тялото на Вашето бебе. Може също да причини спонтанен аборт, а при мъжете и нисък брой сперматозоиди. Вие и вашият партньор трябва да сте без лекарството поне 12 седмици преди да забременеете.

Псорален плюс ултравиолетов А (PUVA). Вашият лекар ще Ви отмени това лечение, ако забременеете.

Калципотриен (Калцитрен, Довонекс, Сорилукс). Подобно на PUVA, лекарите нямат ясни данни за това как този крем за кожа влияе на бебетата преди раждането. Препоръчват да се избягват като лечение по време на бременност.

Някои лечения може да е добре да продължите да приемате, когато сте бременна, но първо се консултирайте с Вашия лекар, ако приемате/ползвате:

Циклоспорин

Катран

Силни дози стероиди, които поставяте върху кожата си

Ако приемате биологични лечения, Вашият лекар може да поиска да ги спрете по време на бременност. Но понякога спирането на относително безопасно лечение може да направи симптомите достатъчно тежки и спирането им може да причини повече проблеми.

Тези лечения обикновено се считат за безопасни за употреба по време на бременност:

Овлажнители и продукти за кожата като вазелин или минерално масло

Леки стероиди, които поставяте върху кожата си (избягвайте областта на гърдите, ако кърмите)

Фототерапия с UVB светлина

Ще се променят ли вашите симптоми?

За съжаление, няма начин да се предвиди как ще реагира Вашия псориазис. Проучванията показват, че около половината от жените с хроничен плакатен псориазис виждат, че състоянието им се подобрява по време на бременност, особено през първия и втория триместър. Но 10%-20% от жените откриват, че след забременяването става по-лошо.

Вероятно всяко подобрение, което забележите в псориазиса си по време на бременност, ще изчезне след раждането на бебето. Обикновено, около 6-12 седмици след раждането, Вашият псориазис може да се върне към това, което е било преди раждането на  бебето. Вероятно няма да се влоши, повече отколкото е бил преди да забременеете.

Ако имате цезарово сечение, може да получите това, което лекарите наричат ​​феномен на Кьобнер – избухване на симптомите на псориазис близо до нараняването по тялото (в този случай цезарово сечение). Може също да имате проблеми с кърменето, ако кожата на или около гърдите е засегната.

Някои жени получават псориазис за първи път след бременност. Ако вече го имате и забременеете, има вероятност да развиете псориатичен артрит след раждането на Вашето бебе. Затова уведомете Вашия лекар, ако забележите нови симптоми, за всеки случай.