Псориатичен артрит

Псориатичен артрит

Генетика на псориатичния артрит (PsA)
Генетичните фактори играят роля при псориатичния артрит. Хората с PsA често имат роднина от първа степен (родители, братя или сестри) с псориазис или псориатичен артрит, увеит (възпалително състояние на очите), болест на Crohn или улцерозен колит (възпалително заболяване на червата).

Въпреки това, децата на хора с PsA може да не развиват PsA, тъй като се смята, че PsA възниква, когато генетично податлив индивид е изложен на някакъв вид задействащ фактор от околната среда (напр. вирус, травма, токсин, хормони и т.н.).
Към днешна дата са идентифицирани шест гена, които са свързани с PsA. Много от тях обаче са свързани и с други състояния, например псориазис. Досега не са открити гени, които предразполагат хората само към PsA.
Продължават проучванията за идентифициране на гени, които могат да покажат дали човек може да получи леко или тежко заболяване, както и дали може да развие определено усложнение на заболяването, например проблеми с гърба.

Изменения на ноктите и PsA
– Промените на ноктите могат да се появяват, както на едната ръка, така и на двете ръце и краката.
– Промените на ноктите се наблюдават при до 90% от хората с PsA, в сравнение с 46% при тези с псориазис.

Хората с псориазис или PsA често се оплакват от нокти, които лесно се чупят, повдигат се в краищата или са обезцветени. Наблюдаваните промени на ноктите включват:
• Онихолиза (повдигане на нокътя от нокътното легло);
• Хиперкератоза (удебеляване на нокътя);
• Кафяво оцветяване на нокътя;
• Набраздяване на нокътя (както напречно, така и надлъжно);
• Нокътната плоча се разпада.
Много от тези характеристики се срещат при здрави хора и няма за какво да се притеснявате. Въпреки това, комбинацията от дупчици по нокътя (тип напръстник) плюс повдигнатост – обикновено се среща или при псориазис, или при PsA.

Много пациенти с изменения по ноктите никога няма да развият PsA.
– Хората с тежки промени на ноктите често имат повече артритни болки в ставите, особено тези в близост до засегнатия нокът.
– Хората с PsA често се смущават от външния вид на ноктите си. Ноктите трудно се повлияват при лечение.
– Хората с PsA на ноктите може да има специализирана нужда от грижа при подрязване на ноктите на краката.

PsA и бременност
За жените времето след раждането и времето на менопаузата са два често срещани периода за развитие на PsA.
Активността на PsA или псориазис по време на бременност е променлива. Обикновено артритът временно се подобрява, но може да избухне след раждането.
Нестероидните противовъзпалителни лекарства, трябва да се използват с повишено внимание преди и по време на бременност.
Лекарства, като метотрексат  никога не трябва да се използват през месеците, преди, по време на или непосредствено след бременността поради вредното им въздействие върху детето.
Ако обмисляте създаването на семейство, винаги трябва да обсъждате възможностите си за лечение с Вашия лекар.

Лечение
Не съществува излекуване от псориатичен артрит, така че лечението се фокусира върху контролирането на възпалението в засегнатите стави, за да се предотврати болка в ставите и увреждане.

Лекарства
Лекарствата, използвани за лечение на псориатичен артрит, включват:

Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) – могат да облекчат болката и да намалят възпалението.  Страничните ефекти могат да включват дразнене на стомаха, сърдечни проблеми, увреждане на черния дроб и бъбреците.

Модифициращи заболяването антиревматични лекарства – тези лекарства могат да забавят прогресията на псориатичния артрит и да спасят ставите и другите тъкани от трайно увреждане. Такова лекарство е метотрексат. Страничните ефекти варират, но могат да включват увреждане на черния дроб и тежки белодробни инфекции.

Имуносупресори. Тези лекарства действат, за да потиснат имунната ви система, която е извън контрол при псориатичен артрит. Приемът на такъв тип медикаменти може да увеличи Вашата податливост към инфекции.

Биологична терапия.  Тези лекарства са насочени към определени части на имунната система, които предизвикват възпалението и водят до увреждането на ставите. Потенциалните странични ефекти включват диария, гадене и главоболие.