Ръководство за дерматолози за провеждане  на телемедицина по време на COVID-19 (и след това)

Ръководство за дерматолози за провеждане на телемедицина по време на COVID-19 (и след това)

Автор: д-р Лора Савидж

Въведените ограничения в областта на общественото здраве за борба с пандемията от COVID-19 доведоха до голяма несигурност за всички хора с хронични заболявания, включително за пациентите с псориазис, както и за дерматолозите, които се грижат за тях. Поради бързото затваряне на много здравни заведения, като лекарски кабинети и клиники, телемедицината бе възприета бързо от медицинската общност като решение за запазване на безопасността на пациентите, едновременно с осигуряването на съществена приемственост на грижите.

Консултацията с Вашия лекуващ дерматолог посредством компютърния екран или разговор по телефона може да изглежда странно, тъй като дерматолозите често диагностицират и оценяват ефекта от лечението като оглеждат и докосват кожата на пациента (разбира се заедно със снемане на анамнеза на болния и обсъждане на симптомите и емоционалното му благосъстояние). Въпреки това, предвид важността на приемствеността на грижите при псориазис, аз знаех, че телемедицината ще бъде важно решение, което ще ми помогне да поддържам връзка с пациентите си и да гарантирам, че те ще продължат да се стремят да постигат своите терапевтични цели.

И така, какво представлява телемедицинският преглед и как трябва да се подготвите за него? Тук съм, за да Ви покажа как аз обикновено провеждам своите телемедицински прегледи и да Ви дам някои насоки за подготовката Ви за виртуалното Ви посещение на лекар, за да можете да останете наясно със собственото си лечение.

Персонализирайте своите телемедицински прегледи

Телемедицинският преглед може да включва видеоконферентна връзка или телефонно обаждане и може да бъде подобрен чрез изпращане на дерматологични снимки с Вашето състояние. Когато разглеждате възможностите си, Вашият комфорт е изключително важен. Ако бихте се чувствали по-спокойни с един или друг метод, попитайте Вашия дерматолог какви конкретни възможности може да Ви предложи и как най-добре да ги използвате. Аз мога да предложа на своите пациенти възможност за телефонен разговор или видеоконферентна връзка в зависимост от достъпа им до технологии, местоположението им по време на прегледа и предпочитанията им. Винаги предпочитам да виждам пациента чрез видео, тъй като така мога по-точно да оценя отговора на лечението, а също така да усетя емоционалното благосъстояние на пациента, което по време на пандемията от COVID-19 е по-важно от всякога.

Тъй като дерматологичният преглед е визуален, качеството на камерата Ви и осветлението наистина оказват влияние върху него. Важно е да проведете Вашия видеоразговор или да правите снимки в място с добро осветление. Помислете за използването на функцията фенерче на Вашия смартфон, за да подобрите качеството на осветление на Вашата снимка. Освен това не носете грим и се опитайте да не разчесвате или търкате кожата си преди прегледа, тъй като това може да промени външния вид на кожата Ви по време на видеоразговора или заснемането на снимките и да попречи на дерматолога да направи точна оценка на състоянието Ви.

Положителните страни на телемедицината за пациентите с псориазис

Мисля, че много от моите пациенти бяха изненадани от това колко гладко и ефикасно могат да протекат телемедицинските прегледи, а може би и Вие също. Въпреки че може да не успеете да проведете дистанционно определени медицински изследвания, като например биопсия, дерматологът може да оцени Вашите плаки, да Ви предпише лечение, да Ви назначи изследвания и да насрочи всички лични проследяващи визити, от които може да се нуждаете. Ако вече сте започнали лечение, телефонната или видео комуникацията е удобен начин да се консултирате с Вашия дерматолог за това как протича лечението Ви и дали с него постигате Вашите общи цели. Също така ще Ви предостави възможност да разговаряте с Вашия дерматолог за различните начини, по които псориазисът Ви оказва влияние извън кожните симптоми.

Друго допълнително предимство на телемедицината е възможността лесно да задавате въпросите си на Вашия дерматолог още при възникването им. Само защото това е нова форма на комуникация, не означава, че не можете да продължите с въпросите, които Ви интересуват, точно както по време на редовен преглед. Винаги насърчавам пациентите си да се обаждат, да изпращат имейли или съобщения, когато възникнат въпроси, за да можем да сме сигурни, че те ще съобщят притесненията си. Много от моите пациенти всъщност се чувстват по-удобно да задават въпроси по време на телефонен разговор отколкото при лично посещение в клиниката или кабинета!

Какво следва? 

Телемедицинските срещи осигуряват приемственост и стабилност както за хората с псориазис, така и за дерматолозите, които се грижат за тях. Възможността да се свързвам с моите пациенти през това време, дори и чрез видеовръзка, ме успокоява, че ще можем да продължим да се грижим за тях, без да се притесняваме, че ги излагаме на риск по време на пандемията. По време на толкова голяма несигурност е утешително, че разполагаме с безопасно и ефективно алтернативно решение, което да ни позволи да продължим да работим с пациентите за постигане на терапевтичните им цели, дори когато не можем да се срещнем лично с тях.

В бъдеще телемедицината може да се превърне в начин за дерматологичната общност като цяло да реши някои проблеми, като достъпа до грижи в селските райони в сравнение с градовете и дългите периоди на изчакване за посещение при специалист. Колкото повече възможности имат пациентите с псориазис, толкова по-добри и по-персонализирани могат да бъдат грижите, които получават.

Имате ли интерес да научите повече за това как можете да започнете да провеждате по-персонализирани разговори с лекаря, който полага грижи за Вас? Вижте персонализираното ръководство за разговор с лекаря тук – линк https://www.let-me-be-clear.com/us/en-us/talk-to-your-doctor.html.