Симптоми и видове

Симптоми и видове

Типичните кожни лезии при псориазиса са червеникави плаки с рязко очертани граници и покрити със сребристо-бели люспи.

Лезиите могат да бъдат сравнително малко на брой или да засягат обширни площи от тялото.

При пациентите с псориазис могат да се наблюдават периоди на обостряне и на подобрение на заболяването. Понякога настъпва пълно изчистване на кожата.

Редица кожни заболявания могат юда проявяват сходни симптоми, както при псориазиса, поради което за поставяне на диагнозата е задължителна консултацията с дерматолог.

Плакатният псориазис

Най- често срещаната форма на псориазиса е плакатната, тя се наблюдава при около 80% до 90% от случаите. Плаките са зачервени и уплътнени, покрити със сребристи люспи. Под люспите кожата е червена и лесно ранима. При разчесване е възможно да се появи кървава капка. Най – засегнати места са лактите, коленете, скалпът, долната част на гърба. Също така често засегнати са, дланите, стъпалата и гениталиите. Плаките са зачервени и уплътнени, покрити със сребристи люспи.

Най- често срещаната форма на псориазиса е плакатната, тя се наблюдава при около 80% до 90% от случаите.Псориазис на плаки може да се развие практически върху всяка част от тялото, като често засягането е симетрично.

Гутатен псориазис
Гутатният псориазис е втората по честота форма на псориазиса.
Той засяга по-малко от 10% от пациентите. Често започва в детството или в ранната зряла възраст. Характеризира се с дребни, червени обриви, покрити с люспи, по тялото и крайниците.

Гутатният псориазис се проявява изведнъж. Въпреки че може да възникне без каквато и да е явна причина, често той се отключва от редица състояния, като:
• инфекции на гърлото и горните дихателни пътища;
• стрес;
• лекарства — например средства за понижаване на кръвното налягане или някои антибиотици.
При установена инфекция се предприемат мерки за нейното овладяване. За съжаление излекуването на инфекцията не означава винаги и обратно развитие на отключения от нея псориазис.
Гутатният псориазис може да премине в плакатен псориазис — например при сливането на нараснали гутатни плаки.

Еритродермичният псориазис

Една от най-тежките форми на псориазис. Засяга между 85% и 100% от кожата на цялото тяло. Протича с ярко зачервяване, болка, сърбеж, лющене на кожата, повишена телесна температура.
Засегнатата от еритродермичен псориазис кожа губи част от защитната си функция, както и част от своята способност да контролира телесната температура и да задържа течности и белтъци.
Пациентите с еритродермичен псориазис са по-податливи на инфекции. Състоянието е потенциално животозастрашаващо.
Еритродермията (червената кожа) може да е първоначалната изява на псориазис, но може и да възникне на базата на предходен псориазис на плаки или гутатен псориазис.
Отключващи фактори са: внезапно преустановяване на приема на системни кортикостероиди, употребата на някои лекарства, включително антибиотици.
Пациентите с пристъп на еритродермичен псориазис трябва незабавно да потърсят лекарска помощ.

Псориазис по ноктите

Засягането на ноктите много често е ясен сигнал за лекаря, че се касае за диагноза псориазис. Изменения на ноктите настъпват при 50% от боледуващите от псориазис и при 80% от пациентите с псориатичен артрит.

Най-често наблюдаваните изменения на ноктите са:

Характерни точковидни вдлъбвания — появата на малки точковидни ямки, много специфични за псориазиса.

Онихолиза или отделяне на нокътната плочка от нейното легло, често срещано при посриазиса

Пожълтяване — често срещано при псориатични нокти на краката, което може да се прояви ипо ноктите на ръцете)

Деформация на нокътя

Удебеляване на нокътя

Тъй като подобни симптоми се наблюдават и при дерматит, гъбична инфекция и други състояния, деформацията и удебеляването на ноктите не са така специфични за псориазиса, както точковидните вдлъбвания, онихолизата и промяната в цвета.

Понякога при първоначалния преглед на пациент могат да бъдат установени типични за псориазиса нокътни промени без никакви видими кожни лезии. При много от тези пациенти с псориатични изменения на ноктите по-късно могат да се появят и характерните кожни лезии.

Инвертен псориазис

Инвертният псориазис в повечето случаи се среща в кожните гънки – под мишниците и в слабините, както и около пъпа и под гърдите на жените

Лезиите са гладки, понякога лъскави, червеникаави, при които обикновено отсъства излющването, което е налице при плакатния псориазис

Поради своята локализация в кожните гънки и деликатни участъци инвертният псориазис може да се влоши при дразнене вследствие търкане и изпотяване, особено при много пълни хора с   дълбоки кожни гънки поради наднорменото си тегло.

Пустулозният псориазис (пустула- малко мехурче, което съдържа гной) 

Пустулозният псориазис може да е ограничен по дланите и стъпалата или да засяга цялото тяло. В последния случай той представлява тежка и инвалидизираща форма на псориазиса, която може да рецидивира или да се развие при пациенти с предшестващ псориазис.

Характеризира се с поява на гнойни мехурчета върху зачервена кожа. Съдържащата се в пустулите гной не съдържа инфекциозен причинител и не е заразна.

При пустулозният псориазис, също като при еритродермичния, кожата губи част от защитната си функция и пациентите са по-податливи на инфекции и загуба на течности през кожата.

Подобно на еритродермичния псориазис, пустулозният най-често се отключва от:

  • рязко преустановяване на приема на системни кортикостероиди
  • инфекции и емоционален стрес
  • възможно е обаче да се развие и спонтанно