Социална кампания: Влез в „черната кутия” на псориазиса

Социална кампания: Влез в „черната кутия” на псориазиса

Заболяването

Псориазисът  е често срещано заболяване на кожата,  характеризиращо се с изменения  по кожата.  Според председателя на Българското дерматологично дружество проф. Николай Цанков основна заблуда сред обществото е, че псориазисът е кожно заболяване. Болестта засяга целия организъм и води до усложнения, като захарен диабет, сърдечносъдови проблеми, артрит и др. Псориазисът обаче не е заразен, припомнят дерматолози. Около 150 000 българи страдат от това заболяване.

Кампанията

Слънчевата светлина се отразява негативно върху пациентите,  довеждайки слънчево изгаряне на кожата и поява на псориатични плаки  като поява на феномена Кьобнер.  Червените петна , напуканата кожа, отблъсква хората, мислейки си че заболяването е заразно.  Влизайки в „черната кутия”  на псориазиса ще се сблъскате с „истинското лице на заболяването”. Болните от псориазис са често пренебрегвани и изолирани, както е и тази черна кутия. Кутията е облепена с фрази като: „Изпитвам трудности да си намеря работа“, „Псориазисът не ми пречи да обичам истински“, „Никога не нося дрехи с къс ръкав, къси панталони и поли“. Излизайки от кутията, всеки осъзнава, че болните могат да водят нормален социален живот – извън всякакви предразсъдъци!  Инициативата е на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения. Кутията вече е обиколила София, Варна, Велико Търново, Пловдив и Бургас.

Кампанията е креативен начин да се покаже социално значим проблем за обществото и какви мерки да се вземат срещу негативизма на останалите.
Не се крий! Влез в кутията!