Средства за облекчаване на псориазис от природата

Средства за облекчаване на псориазис от природата

Псориазис изисква лечение на различни нива. Затова за облекчаване на симптомите си може би използвате комбинация от средства за омекотяване на кожата и медикаменти, които се приемат под формата на хапчета или инжекции. С това обаче терапевтичните възможности не свършват. Средствата на народната медицина може да помогнат за потискане на някои симптоми на псориазис.

Имайте предвид обаче, че за ефекта на природните лечебни средства липсват научни доказателства. Преди да започнете да ги използвате, трябва първо да се консултирате с лекуващия си лекар, тъй като някои от тях могат да повлияят на ефекта от основната Ви терапия. И все пак ето някои неща – повечето от които вероятно имате под ръка, които биха могли да имат благоприятен ефект при Вас в краткосрочен план.

Зърнени закуски, обогатени с витамин D

Вижте етикета на любимия си корнфлейкс, за да разберете дали съдържа витамин D. Ако не, следващия път потърсете друга зърнена закуска, която е обогатена с този витамин. Витамин D може да забави растежа на клетките и да промени начина, по който работи имунната Ви система. Смята се, че тези негови свойства помагат при псориазис.

Добре е набавянето на витамин D да става чрез храни и/или хранителни добавки. Възможно е да приемете този витамин и от слънчевата светлина, но тогава има риск от излагане на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Растителни масла, ядки и семена

Растителните масла, ядки и семена имат по-голямо значение за контрола на псориазис, отколкото си мислите. Някои от тези храни съдържат омега-3 есенциални мастни киселини, за които се счита, че помагат при псориазис. Следните хранителни продукти, които  обикновено присъстват във всяка кухня , са естествени източници на омега-3:

  • растителни масла, особено зехтин;
  • ядки и най-вече орехи;
  • тиквени семки.

Омега-3 ненаситени мастни киселини могат да помогнат при различни здравословни проблеми, включително псориазис. Те, освен че потискат възпалението, помагат и на имунната система. Псориазисът се смята за автоимунно заболяване, така че намирането на хранителни източници, съдържащи омега-3, е стъпка напред в борбата със симптомите на болестта.

Резултатите от едно проучване сочат, че приемът на хранителна добавка, съдържаща омега-3 мастни киселини, допълва добре терапията с медикаменти за локално приложение, тъй като помага за намаляване на кожните лезии и лющенето на кожата.

Оцет

Оцетът също може да помогне при псориазис. В древните култури са използвали оцет при много болестни състояния, включително възпаление, както и за заздравяване на рани, инфекции, язви и други наранявания.

Ябълковият оцет е популярно природно лечебно средство. Смята се, че помага за облекчаване на кожата на скалпа при псориазис. Трябва обаче първо да се консултирате със своя лекар и да подходите с внимание, когато го нанасяте върху скалпа. Разреден с вода, той може да помогне за успокояване на усещането за парене и на сърбежа. Ако, обаче, кожата на скалпа е наранена или по нея има открити рани, не използвайте оцет, защото ще щипе и дразни кожата.

Овесени ядки

Овесените ядки могат да помогнат за успокояване на раздразнената от псориазис кожа, особено под формата на т.нар. колоидна овесена каша. Тя се приготвя от стрити много ситно и сварени овесени ядки и има добър ефект при използване върху кожата.

Може да се опитате да успокоите кожата с овесени ядки под формата на каша или пък да потърсите дерматологични продукти, съдържащи колоиден овес. Трябва да се отбележи, че няма научни доказателства за ефекта от употребата на овесени ядки при псориазис, но някои хора съобщават, че овесът успокоява кожата и намалява зачервяването.

Мед

В долапа сигурно имате буркан с мед, който само чака да бъде използван. Може да го смесите със зехтин и пчелен восък, за да приготвите средство за локално третиране при псориазис.

Едно проучване в специализираното издание Complementary Therapies in Medicine сравнява това саморъчно приготвено средство с кортикостероидите. Заключението, до което достига проучването, е, че тази маз, на базата на пчелен мед, има забележителен успокояващ ефект за  на симптомите на псориазис.

Куркума

Куркума е растение, което се използва при редица медицински състояния, включително възпаление, артрит и кожни проблеми. Тя е подправка, която влиза в  състава на къри, и е яркожълта на цвят.

Едно проучване, резултатите от което са публикувани в списание Journal of Pharmaceutical Research, изследва куркума и нейните ефекти при лека до умерено тежка форма на псориазис. Заключението е, че тя подобрява състоянието на кожните лезии, като страничните ефекти са минимални. Проучването препоръчва да се използва съдържащ тази подправка мехлем за локално третиране като част от плана за лечение при хора с плакатен псориазис.

Храни, които трябва да избягвате

Някои от храните във Вашия килер могат да помогнат при псориазис, но други храни имат установен възпалителен ефект. Такива са преработените храни и рафинираната захар.

Най-важното, което да запомните

Няма нищо лошо да погледнете отвъд шкафчето с лекарствата или аптеката за средствата, които ни предоставя природната медицина. Преди това обаче се консултирайте с лекаря си, тъй като някои от тях взаимодействат с медикаментите, които приемате и да влошат симптомите им. Оптималният курс на действие винаги е да следвате съветите на своя лекар.

Източник: https://www.healthline.com