Хаос с новите критерии за изписване на биологична терапия

Хаос с новите критерии за изписване на биологична терапия

  • Post category:Видео

Хиляди пациенти от цялата страна ще бъдат принудени да пътуват до София, за да бъде одобрено лечението им. Това обясниха днес пациентски организации и лекари, по повод въвеждането на нови изисквания при одобряването на скъпоструващите биологични терапии от 15 май. Според лекари, водещи експерти от университетски болници, въвеждането само на една единствена комисия ще компрометира качеството и доброто проследяване на лечението. От Здравната каса заявиха, че целта е намаляване на административните пречки и прецизиране на терапията.

https://bntnews.bg/bg/a/khaos-s-novite-kriterii-za-izpisvane-na-biologichna-terapiya

Здравната каса променя условията за включване на скъпоструващи биологични терапии изненадващо и без подготовка. Само една комисия, например, ще одобрява иновативно лечение на псориазис, вместо до сега съществуващите 4 – в университетските болници в София, Варна, Плевен и Стара Загора.

Ива Димова – Асоциация на хората с псориазис и псориатрични усложнения: Т.е. до сега лекарите, които са изписвали биологично активна терапия не са били прецизни. Така ние го разбираме. Ние не знаем кой го е решил, кога и защо. Това е възпрепятстване на достъпа до лечение, тъй като лечението ще бъде забавено.

При това ще бъдат затруднени най-тежко болните. Само те отговарят на условията за включване на биологична терапия, критерии които се определят като най-рестриктивните в Европа.

Д-р Иван Богданов – председател на Фондация „Псориазис“: Не мога да разбера защо един перфектно функциониращ механизъм, от който никой няма оплаквания – нито лекари нито пациенти изведнъж трябва да бъде променен с нещо, което не се знае как ще функционира