10 съвета как да протекат успешно прегледите Ви при лекаря

10 съвета как да протекат успешно прегледите Ви при лекаря

Тези бързи съвети ще Ви помогнат да получите максимална полза от прегледа при лекаря и да постигнете целите на лечението.

Прегледите при лекаря невинаги протичат според планираното. Важно е да използвате това време разумно. Необходимо е да разговаряте с лекаря относно всички начини, по които псориазисът оказва влияние върху живота Ви, но понякога поради различни причини е трудно да проведете открито този личен разговор. В идеалния случай лекарят е най-подходящият човек, с когото да разговаряте относно псориазиса. Следването на тези съвети за получаване на максимална полза от посещенията при лекар може да допринесе за успешното протичане на прегледа  и за задълбочаване на взаимоотношенията Ви с лекаря.

 1. Посочете ясно целите на лечението

Постигането на съгласие с лекаря относно целите на лечението в началото на прегледа е важна стъпка и за двама Ви. Може да изглежда очевидно, че желаете чиста кожа или че търсите облекчение на симптомите като сърбеж или белене, но тази информация може да е от полза за определяне на етапа от цялостното Ви лечение. Запомнете: Имате думата относно това какво желаете да постигнете при лечението.

 1. Подгответе се

Съхранявайте актуален списък с въпроси на леснодостъпно място (в телефона, в чантата, в портфейла си), за да имате готови опорни точки за разговор.

 1. Бъдете конкретен

Важно е да бъдете конкретен, когато разговаряте с лекаря относно текущото състояние на псориазиса и за промените, настъпили след последния Ви преглед. Това включва подробности относно предходното и текущото лечение – уведомете лекаря какво Ви действа и какво не и кажете честно дали се придържате към плана за лечение. Не мислете, че лекарят може да разчете езика на тялото Ви или да усети влиянието на симптомите и лечението върху Вас. Ясното общуване е важна част от всички взаимоотношения, включително и с лекаря Ви.

 1. Проверете дали разбирате какво представлява псориазисът

Можете ли да обясните какво представлява псориазисът и какво причинява той? Не е проблем, ако отговорът е не. Въпреки че тези основни въпроси може да изглеждат твърде лесни за лекаря, за Вас е важно да имате основна представа за заболяването си. Правилното разбиране до какво води заболяването може да е от полза за подобряване на техниките за контрол на заболяването и на резултатите от тях.1 Търсите повече информация относно псориазиса?

 1. Попитайте за надеждни източници на информация

Помолете лекаря си да Ви препоръча конкретни уебсайтове, брошури или пациентски организации. Тези източници могат да Ви предоставят повече информация и да Ви помогнат да се свържете с други хора в общността, които също страдат от псориазис.

 1. Бъдете искрен относно начина, по който се чувствате

Псориазисът е много повече от кожно заболяване. Лечението може да действа и кожата да се подобрява с времето, но е важно да съобщавате на лекаря как се чувствате и как псориазисът влияе върху ежедневието Ви – физически, прихически и емоционално.

 1. Доведете със себе си доверен член на семейството или приятел

Независимо дали се чувствате претоварени от количеството информация, която получавате, или просто сте по-спокоен в присъствието на някой друг в кабинета, винаги можете да помолите доверен приятел или член на семейството да присъства с Вас на важен преглед. Никога не подценявайте силата на емоционалната подкрепа.

 1. Запомнете: Псориазисът Ви е уникален

Въпреки че може да бъде от полза да направите свое собствено проучване и да се свържете с други хора, страдащи от псириазис за съвет, е необходимо да запомните, че, тъй като псориазисът е сложно заболяване, това, което действа при другите може да не действа при Вас и обратно.Не допускайте да не пробвате или да обсъдите с лекаря си нещо, само защото сте прочели онлайн или сте чули от приятел. Важно е да работите в тясна връзка с лекаря си за изготвяне на подходящия за Вас план за лечение на псориазиса.

 1. Продължавайте да задавате същите въпроси. След това ги задайте отново.

Актуалните проучвания, техниките за контрол на заболяването и наличните възможности за лечение непрекъснато се променят. Не мислете, че не можете попитате нещо, тъй като сте задали същия въпрос при предишния преглед или вече сте попитали друг лекар.

 1. Не се примирявайте, ако даден въпрос остане без отговор

Не се притеснявайте да попитате „Не разбирам, можете ли да обясните по-подробно?”. Имате право да изисквате информацията, която Ви е необходима, за да се уверите, че получавате възможно най-доброто лечение така, че да се чувствате уверено в кожата си.

Тези бързи съвети може да изглеждат елементарни, но могат да Ви помогнат да получите максимална полза от прегледа при Вашия дерматолог.

Източници

 1. Mayo Clinic. Psoriasis – Diagnosis & treatment. (2019, March 13). Accessed on June 25, 2019, from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/diagnosis-treatment/drc-20355845

 

https://www.let-me-be-clear.com/