Отбелязваме световен ден на хората с псориазис

Отбелязваме световен ден на хората с псориазис

На 29 октомври се отбелязва Световния ден на хората с псориазис. По този повод в София и Варна се провеждат инициативи, които имат за цел повишаване на информираността на обществото за заболяването.

В София дерматолог ще преглежда ученици от 78 СОУ „Христо Смирненски” – гр. Банкя за псоритични изменения по кожата.
На входа на Морската градина във Варна – пред Слънчевия часовник, от 13:00 до 17:00 ч. ще бъде изнесен информационен пункт. Посетителите могат да получат подробна информация за кожното заболяване.
Кампанията е организирана от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.
В световен мащаб псориазисът засяга около 2-3% от общото население. Смята се, че в България страдащите от заболяването са около 90 000 души.
Псориазисът е хронично рецидивиращо автоимунно заболяване на кожата, характеризиращо се с фамилна предразположеност. Най-разпространеният вид псориазис се проявява под формата на петнист обрив, често изпъкнал и покрит с белезникави образувания и кожни неравности.
Между 10-30% от засегнатите от псориазис страдат и от артрит, т. нар. псориатичен артрит, причиняващ възпаление на ставите.
Според статистически данни около 10-15% от новите случаи на псориазис имат начало преди 10-годишна възраст. Изчислява се, че средната възраст за поява на псориазис е около 28 години.

Прочети още на: Отбелязваме Световния ден на хората с псориазис | Puls.bg – https://www.puls.bg/novini-i-sbitiia-c-2/otbeliazvame-svetovniia-den-na-khorata-s-psoriazis-n-11602