Псориазис и бременност

Псориазис и бременност

75%  от жените с псориазис развиват заболяването преди 40-годишна възраст, т.е. когато още са в детеродна възраст.

Бременност и псориазис – какво трябва да се знае?

По време на бременност при жените настъпват сложни хормонални и имунологични промени, които могат да провокират имунно-медиирани заболявания. В имунната система настъпват изменения в отговора на Т хелперни клетки (Th)  от Тип 1 към Th2 тип. Като следствие, заболяванията, медиирани от Th1, обикновено се подобряват, докато медиираните от Th2, като лупус еритематозус често се влошават.

Също така, балансът между Th17 и T регулаторните (Treg) клетки, които са свързани с много автоимунни заболявания, се променя по време на бременност от чужди фетални антигени. Тези антигени променят майчината имунна система, като Treg клетките започват да доминират над Th17 клетките, за да гарантират развитието и оцеляването на плода.

Как влияе псориазисът на бременните жени?

Редица проучвания установяват, че псориазисът по време на бременността е непредвидим, при 55-60% от случаите се съобщава за подобрение, състоянието е стабилно при 21-27% и може да бъде влошено в 23-26% от случаите. Псориазисът често се обостря или влошава в рамките на 6-8 седмици след раждането, като 62-87% от пациентките развиват нови лезии. Протичането на псориазис по време на бременност се влияе от промени в имунната система, които се модулират от хормоналните промени, свързани главно с нивата на естрогените и прогестерона.

Естрогенът активира Th2 отговора и B-клетъчния имунитет, стимулира T reg за понижаване на Th1 и Th17 отговори, които имат ключова роля в патогенезата на псориазиса. Също така прогестеронът намалява възпалението, като понижава активността на Th1 лимфоцитите.  Хормоналните промени засягат медиираните Th1 и Th17 отговори, с цел имунна толерантност към феталните антигени. Налице е подобряването на псориазиса при прилагане на високи дози орални контрацептиви, които имат имуномодулиращия ефект на половите хормони с повлияване върху имунно-медиирани заболявания.

Псориазисът има тенденция да се влоши след раждане или менопауза, когато нивата на естроген и прогестерон намалеят. От друга страна, ендогенните нива на глюкокортикостероидите се променят по време на бременност и нарастват прогресивно при бременни жени, което допринася за ремисия на псориазиса.

В допълнение, по време на бременност е налице повишаване на специфични хормони като  пролактин, човешки плацентарен лактоген и човешки хорион гонадотропин, които имат имуносупресивен ефект. Генетичните фактори също могат да повлияят хода на заболяването, поради мултифакторната патогенеза на псориазиса. Понякога обаче, причината, поради която някои пациенти изпитват влошаване на псориазиса по време на бременност, остава неизвестна.

Проучвания върху голяма група бременни установяват повишен риск от гестационен диабет, гестационна хипертония, прееклампсия, като в резултат на това се предприема планово и спешно цезарово сечение при жени с псориазис.

Придружаващите псориазис заболявания като диабет, хипертония, затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания и депресия, които също са свързани с тежестта и продължителността на заболяването, могат да повишат риска от усложнения при раждане.

Нездравословното поведение, включително пушене или консумация на алкохол при пациенти с псориазис, също имат влияние върху резултатите от бременността. Други проучвания установяват, че жените засегнати от псориазис са склонни към наднормено тегло и затлъстяване, по-често страдат от депресия, в сравнение с бременните жени без автоимунни заболявания.

Те също така са по-малко склонни да приемат пренатални витамини или фолат преди зачеването, които са важни за намаляване на риска от вродени дефекти. Пушенето по време на бременност, наднормено тегло или затлъстяване на майката са свързани с повишен риск от вродени аномалии и усложнения по време на бременността, включително преждевременно раждане и ниско тегло на новородените. Следователно, избягване на употребата на тютюн, намаляване на теглото и приемът на витаминни и пренатални добавки се препоръчва при жени с псориазис в репродуктивна възраст.

Автор: д-р Явор Владимиров